Wc-papier op? Geen paniek; kies voor een douche-wc!

De run op wc-papier gaat nog wel even door. Premier Rutte heeft opgeroepen te stoppen met hamsteren. Maar het lijkt nog niet bij iedereen door te dringen. Veel schappen in de supermarkt zijn vrijwel leeg en ook in het schap van het hoogst noodzakelijke grijp je steeds vaker mis. Paniek! Maar wat nou als je nooit meer afhankelijk zou zijn van wc-papier... Aanschouw het douchetoilet! 

Wat is een douchetoilet?

Een douche-wc – ook wel Japans toilet, douchetoilet of bidet-wc genoemd – is een wc met een uitschuivend sproeiertje erin dat je billen met warm water schoonspoelt na een bezoek aan het toilet. Hierdoor is het gebruik van wc-papier overbodig. En schoonspoelen met water is ook nog eens veel hygiënischer. Het klinkt eigenlijk als het ultieme toilet, toch?

Minder verstoppingen dankzij douche-wc

De douche-wc is niet alleen hygiënischer dan een normaal toilet, waar je wc-papier moet bij moet gebruiken. Maar ook voor de waterschappen (die het rioolwater in Nederland zuiveren) heeft het veel voordelen. Mensen gebruiken naast gewoon wc-papier ook vochtig toiletpapier. Dit breekt niet altijd af en zorgt regelmatig voor verstoppingen. 

Waterschappen en gemeenten zijn daardoor jaarlijks tientallen miljoenen euro's kwijt aan het oplossen van verstoppingen. Met een douche-wc is het niet meer nodig om vochtige doekjes te gebruiken. Het enige dat milieutechnisch minder voordelig is, is dat een douche-wc meer water gebruikt én een klein beetje elektriciteit. 

Hoe werkt het douchetoilet? 

Stap 1: Neem plaats op de zitting

Om er gebruik van te maken, neem je plaats op de zitting. Net zoals je dit op een standaard wc doet. Sommige douche-wc's hebben een verwarmde wc-bril. Extra fijn in de winter!

Stap 2: Afzuigen van vervelende luchtjes

Bediening van de vele functies van een douche-wc kan met een afstandsbediening of met de knoppen aan de zijkant van de wc. Zo kun je bijvoorbeeld bij verschillende douche-wc's de luchtzuivering activeren. Hiermee worden nare luchtjes direct afgezogen en blijft de lucht in de badkamer lekker fris.

Stap 3: De reiniging met water 

Ben je klaar? Dan druk je op de knop van het reinigingsmechanisme. Een uitschuifbaar sproeiertje verschijnt en spoelt je billen schoon. De kracht van de straal is daarbij aanpasbaar, voor het gewenste resultaat.

Let op: het is niet aan te raden tijdens deze stap op te staan van het toilet, want dan spuit het water uit de wc!

Stap 4: Ladydouche

Voor een speciale reiniging van de voorzijde van je onderlichaam, beschikken veel douche-wc’s over een extra douchestraal. Geberit bijvoorbeeld, noemt dit de ladydouche. Na gebruik worden de douchesproeiertjes in een douche-wc automatisch gereinigd met water. Wel zo hygiënisch!

Stap 5: Drogen zónder wc-papier

Ook na afloop van het toiletgebruik biedt de douche-wc extra comfort. Door lucht tegen je billen te blazen, worden deze sneller droog en is het gebruik van toiletpapier niet langer noodzakelijk.

Stap 6: ...en doorspoelen maar!

Een douche-wc spoel je na afloop van het gebruik door zoals een standaard toilet.

Douche-wc laten installeren? Vind hier alle vakspecialisten in de buurt

Komt ú niet naar de douche-wc, dan komt de douche-wc naar u!
Grootse metamorfose piepkleine badkamer

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.