Gasfornuis

Zes op de tien woningen kunnen hoogstwaarschijnlijk van het gas af, als het erop aankomt. Maar voor vier op de tien woningen geldt dit dus niet. Dit zegt Hans Slootweg, van netbeheerder Enexis in het NOS radio 1 Journaal. 

'Woningen ouder dan 1980 lang niet altijd geschikt voor elektrisch verwarmen'

Woningen die gebouwd zijn voor 1980 zijn niet voldoende geïsoleerd om te verwarmen met enkel elektriciteit. Volgens Slootweg, tevens hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, is het isoleren van oudere woningen noodzakelijk. Maar zelfs na grondige isolatie is het niet genoeg om de woning op koude dagen goed warm te krijgen met een elektrische verwarmingsoplossing. 

Groen gas en waterstofgas 

Overigens vindt Slootweg niet dat we dan maar op gas moeten blijven stoken. Hij pleit vooral voor groen gas en waterstofgas. Voor groen gas hoeven de huidige gasleidingen niet worden aangepast. Voor waterstofgas wel. Waterstofmoleculen zijn kleiner dan gasmoleculen. Voor groen- en waterstofgas moeten oude cv-ketels sowieso worden vervangen. Nieuwe hr-ketels kunnen blijven hangen. Alleen de brander wordt dan vervangen. 

Lees meer over waterstof >>

Wat is waterstof en wat kunnen we ermee?

Stap voor stap je woning klaar maken voor gasloze oplossing

Voor zes op de tien woningen is het dus wél mogelijk om gasloos te verwarmen. Heb je een woning die gebouwd is na 1980? Lees dan hier hoe je je woning stap voor stap klaar maakt voor een gasloze oplossing. 

Hoe isoleer je verschillende type woningen?

Maar ook als jouw woning ouder is dan 1980, is het belangrijk om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Misschien niet met het einddoel om gasloos te verwarmen. Maar wel om de energierekening flink omlaag te brengen. En uiteraard een comfortabeler binnenklimaat te creëeren. Waar begin je met isoleren? Lees hier meer over hoe je verschillende type woningen isoleert >>

Hoe isoleer je verschillende type woningen?
Benieuwd wat er mogelijk is voor jouw huis? Vraag het aan de vakspecialist!

Stoken en koken zónder gas - Hoe gaan we verder als Nederland de gaskraan dichtdraait?
Duurzaam (ver)bouwen in 5 stappen

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.