Dennis Endlich, directeur P.H. Frauenfelder uit Den Haag

Mensen blijken steeds vaker geïnteresseerd in oplossingen voor levensloopbestendig wonen, constateert Dennis Endlich, directeur van Installatiebedrijf P.H. Frauenfelder in Den Haag. “De markt voor woningaanpassing komt echt in beweging.”

Installatiebedrijf P.H. Frauenfelder legt zich de laatste jaren meer en meer toe op woningaanpassing (WMO en particulier). Het bedrijf is gecertificeerd als Comfortinstallateur en een aantal monteurs en stafmedewerkers heeft aanvullende opleidingen gevolgd. “Zowel voor advisering als installatie hebben we alle kennis in huis. Onze adviseurs gaan vaak bij de klanten langs, zodat ze de benodigde aanpassingen in kaart kunnen brengen. Ook onze monteurs denken mee en stellen ter plekke mogelijke oplossingen voor.”  

Juiste combinatie

Volgens Dennis Endlich is woningaanpassing een onderwerp dat nog niet altijd bij klanten op de agenda staat: "Als we bijvoorbeeld een klant rond 55+ over een nieuwe badkamer adviseren, kijken we ook naar de toekomst: misschien is een bad niet zo’n gelukkig keuze, wat dacht u van een inloopdouche? Wanneer je klanten attendeert op de gemiddelde levensduur van een badkamer – circa tien tot vijftien jaar – kun je goed aangeven wat je nú kunt doen om ervoor te zorgen dat de badkamer ook straks geschikt is. Dan kom je bijvoorbeeld uit op een inloopdouche en een meubel dat in de badkamer meer ruimte overlaat.”

In alle gevallen is het zaak om rekening te houden met de juiste combinatie van veilig, comfortabel en stijlvol. “Klanten kunnen zich veel voorstellen bij levensloopbestendige oplossingen, maar uitstraling vinden ze heel belangrijk: de badkamer moet vooral ook mooi zijn.” 

Voorbeeld van een door P.H. Frauenfelder aangepaste toiletruimte

Totaaloplossing

Woningaanpassing gaat doorgaans verder dan badkamer en toilet. “Vaak zijn er in de hele woning aanpassingen nodig”, zegt Dennis Endlich. “Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen of aanpassen van drempels, het verwijden van doorgangen en het plaatsen van deurdrangers. Als installatiebedrijf hebben we ons daarom ook meer bekwaamd in de bouwkundige hoek.

Waar mogelijk leveren we onze klanten een totaaloplossing, al dan niet in samenwerking met andere partijen. Ook proberen we arbeid en overlast zoveel mogelijk te beperken. De markt biedt daar interessante oplossingen voor. Een mooi voorbeeld zijn de kant-en-klare douchecabines waarin beugels en douchezitting al zijn geïntegreerd. Met dit concept kun je een bad-douche uitwisseling in één dag uitvoeren zonder de hele badkamer te hoeven aanpassen.”

Aangepaste badkamer met inloopdouchecabine

Dit artikel is eerder verschenen in Technoscoop Comfort & Zorg, Najaar 2014.