´Als ik de knop van mijn persoonsalarm indruk, heb ik gelijk contact.`

Huisautomatisering, persoonsalarm, rookmelder

De heer Hendriks uit Hilversum hoef je niks wijs te maken. Niet over zijn favoriete pijp die hij al sinds 1945 rookt. ‘Een pijproker is ten slotte geen onruststoker’, aldus de voormalige technicus. Maar ook op het gebied van moderne technieken blijkt hij bijzonder goed op de hoogte te zijn. 

Net zo´n iPhone als de thuishulp

Meneer Hendriks: “De techniek gaat vooruit. Als je dat niet volgt, ga je zelf achteruit. Ik heb een iPhone en een iPad. Een mens is tenslotte nooit te oud om te leren. Die iPhone heb ik voor het eerst gezien toen mijn thuishulp hem gebruikte. Ik zei gelijk: ‘dit wil ik ook wel’. Dat is toen geregeld. Verder heb ik een papierversnipperaar gekocht. Want welke facturen ik betaal of van wie ik post ontvang, gaat niemand iets aan.”

Onder de rookmelder een pijp opsteken

“Thuishulpen komen hier graag over de vloer. Bij de meeste andere cliënten mogen ze niet roken, in dit huis gelden míjn regels. Naast pijp rook ik Kretek-sigaretten. Want van alleen pijproken krijg je zo’n droge mond. Toen ik hier net woonde, ging de rookmelder een keer af toen ik eronder stond te roken. Maar tegenwoordig weet ik hoe ik die moet uitzetten.”

Persoonsalarm, mobiel alarm, alarmcentrale

Persoonsalarm

Luijendijk Techniek heeft mijn seniorenwoning voorzien van een automatische deuropener. Die is gekoppeld aan een intercom. Je hoeft bij mij geen rottigheid uit te halen, dan kom je er niet in. Als er toch een keer wat gebeurt, of ik glij onderuit, hangt er een persoonsalarm om mijn nek. Als ik de knop indruk, sta ik in direct contact met de alarmcentrale. Zij schakelen dan mijn buren in of de politie. Verder heb ik sinds deze week een verhoogd bed, dus ik ben van alle gemakken voorzien. Alleen een verlaagde drempel bij de voordeur staat nog op mijn wensenlijstje. Dat is een kostbare zaak, want daarvoor moet de deur zakken. Maar zoals het nu is, nodigt het uit om te struikelen.”