Oudere man met slimme speaker

Senioren die enen slimme spraakassistent in huis hebben, durven langer zelfstandig thuis te wonen én voelen zich minder eenzaam, blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie ANBO. Ze gebruiken de slimme spraakassistent onder andere om boodschappenlijstjes te maken, het laatste nieuws te beluisteren, muziek af te spelen, vertrektijden van de trein of bus op te vragen. Maar ook in geval van nood kan een slimme assistent een uitkomst zijn.

Wat is een slimme spraakassistent?

De slimme spraakassistent waar we het nu over hebben zit gebouwd in een slimme speaker of smartphone. Een slimme speaker is natuurlijk ook te gebruiken om muziek op af te spelen. Maar een speaker met een slimme spraakassistent kan nog zoveel meer. De spraakassistent luistert, beantwoordt vragen en voert opdrachten uit. De meest populaire slimme spraakassistenten zijn Google Assistent, Apple Siri, Amazon Alexa en Samsung Bixby. 

Onafhankelijk dankzij slimme spraakassistent

Ouderenorganisatie ANBO voerde het onderzoek naar slimme spraakassistenten onder 3450 senioren uit. Twee op de drie senioren gaven aan dat ze zich onafhankelijker voelden doordat ze vragen aan de slimme assistent konden stellen. Ze hoefden niet meer te typen en te turen op het kleine schermpje van hun mobiel. Of de computer op te starten. Ze gaven daarom ook aan dat ze graag gebruik maakten van de slimme spraakassistent.

Techniek slimme spraakassistent mag verfijnder

Toch waren er ook wat kanttekeningen. Zo vonden veel senioren dat de techniek nog wat verfijnder mag worden. Zo willen ze zoekvragen het liefst in hun eigen woorden stellen. Nu moet je vooral vaste commando's roepen. Ook wilden sommige senioren de slimme assistent een eigen naam geven. Het commando 'Hé Google' vonden ze veel te onpersoonlijk.

Spraakassistent biedt veel mogelijkheden voor senioren

Atie Schipaanboord van ANBO vindt de slimme spraakassistent erg nuttig voor senioren. Zo kunnen banken, gemeenten, verzekeraars en pensioenfondsen spraaktechnologie gebruiken om senioren beter te bereiken. Ook ziet ze veel kansen voor praktische zaken, zoals het bedienen van de verwarming, verlichting, gordijnen en het bereiken van hulpdiensten. Want alle slimme apparaten in een huis kunnen bedient worden met een slimme spraakassistent. Daarnaast is het volgens Schipaanboord ook een goede methode om contact met de buitenwereld te houden.

cta-vakspecialist

Zelfstandig thuis blijven wonen? Een checklist!

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.