63% van de woningeigenaren heeft klusplannen

Van de woningeigenaren in Nederland heeft momenteel 63% klusplannen voor de komende 24 maanden. Schilderwerk is hierbij populair, maar ook het leggen van vloeren, behangen en het stucen van wanden staan relatief vaak op de planning. De rol van verfraaiing is vooral groot bij klussen in de woonkamer en de hoofdslaapkamer. Het toevoegen van comfort blijkt relatief belangrijk bij het aanpakken van de badkamer. Dit blijkt uit het WoonKennis Jaarrapport 2014/2015.

Het WoonKennis Jaarrapport is een grootschalig onderzoek onder ruim 1.200 woningeigenaren. Het rapport geeft onder andere inzicht in de klusplannen van woningeigenaren voor de komende 24 maanden, ingedeeld naar kamer. Er wordt hierbij stilgestaan bij de volgende ruimten: woonkamer, hoofdslaapkamer, keuken, badkamer, zolder, buitenkant van de woning en installaties.

Bij het verkennen van de klusplannen van woningeigenaren voor de komende 24 maanden is gevraagd naar het type klus, de reden voor de klus, het bedrag dat men van plan is uit te geven aan de klus en wie de klus gaat uitvoeren. Voor elke kamer is een volledige lijst met klusplannen opgesteld.

63% heeft klusplannen

Van de woningeigenaren heeft in totaal 63% klusplannen voor de komende twee jaar. Het zijn vooral algemenere klussen die woningeigenaren op de planning hebben staan. Binnenschilderwerk is hierbij het meest populair (59,5%), maar ook het buitenschilderwerk staat vaak gepland (47,6%).

Veel klussen aan binnenkant woning

Klussen aan de binnenkant van de woning komen verreweg het meest voor. De top-5 van meest geplande klussen in de komende twee jaar bestaat verder uit het leggen van vloeren (24,6%), behangen (20,2%) en het stucen van wanden (19,9%). In de badkamer zijn er het vaakst plannen voor het vervangen van het tegelwerk (11,6%). Bijna 8% heeft plannen om de totale badkamer te vervangen. Voor de keuken is dit 6%.

Redenen klusplannen

De redenen voor klusplannen voor de buitenkant van de woning en voor installaties zijn eenduidig. Het betreft vooral noodzakelijk onderhoud. Ook spelen energiebesparende redenen met name bij installaties een relatief grote rol. De redenen voor klusplannen aan de binnenkant van de woning laten een gevarieerder beeld zien en zijn uiteraard vaak kamerafhankelijk. Zo blijkt dat het toevoegen van comfort relatief belangrijk is bij het aanpakken van de badkamer. De rol van verfraaiing is vooral groot bij klussen in de woonkamer en de hoofdslaapkamer.

Bron: WoonKennis Jaarrapport 2014/2015

Aanmelden nieuwsbrief

Thema's

OnderwerpOvergrote deel huiseigenaren heeft klusplannen.

SamenvattingIn de komende 24 maanden is 63% van de huiseigenaren van plan de eigen woning te verbouwen. Dit blijkt uit een onderzoek van BouwKennis.