8 manieren om uw vaatwasser efficiënter te gebruiken

Meneer ruimt de vaatwasser uit

Bij het gebruik van de vaatwasmachine maakt u gebruik van water, energie en wasmiddel. Door dit zo efficiënt mogelijk te doen, valt er veel te winnen. Voor uw huishoudportemonnee en voor het milieu. 

Aanschaf en plaatsing

Let op het energielabel

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een vaatwasmachine is. Het loopt van D (niet zuinig) tot A+++. De meeste vaatwasmachines krijgen minsten een A van het energielabel, maar de Consumentenbond ziet wel verschillen in energie- en watergebruik.

Kies de juiste maat

Kies het model dat past bij uw behoeften en woning. Logischerwijs is een compact model efficiënter dan een brede vaatwasser. Tenzij u het compacte model weer meerdere keren per dag moet laten draaien. Een standaard vaatwasser is zo´n 60 cm breed. Bent u alleen of heeft uw keuken minder ruimte, kies dan voor een smalle vaatwasser (45 cm breed) of een tafelmodel vaatwasser (45 cm hoog).

Plaats geen ander witgoed naast uw vaatwasser

Bevindt uw koelkast zich direct naast de vaatwasser? Dan moet deze eerste extra hard werken door de warmte die van de vaatwasser afkomt. 

Wasbeurten

Voorspoelen is niet nodig

De meeste vaatwassers zijn krachtig genoeg om uw vuile vaat – hoe aangekoekt ook – ineens schoon te maken. Met de hand voorspoelen is dus een verspilling van water én tijd.

Kies het juiste programma

De normale, dagelijkse vaatwas doet u op 55° tot 65°. Is de vaat viezer of juist minder vies dan normaal, of wilt u energie besparen? Kies dan een aangepast programma.

Draai alleen een volle vaatwasser

Wacht voor u de vaatwasser aanzet tot deze helemaal gevuld is. Per draaibeurt wordt namelijk altijd dezelfde hoeveelheid stroom, water en wasmiddel gebruikt. 

Was in de daluren

Levert uw energiebedrijf energie op basis van piek- en daluren? Gebruik dan een uitgesteld wasprogramma om energie en geld te besparen.

Laat schone vaat drogen aan de lucht

Aan het eind van een wasprogramma wordt de vaat standaard drooggeblazen met een ventilator, eventueel in combinatie met een elektrische verwarming. Sla dit deel van het programma over en open aan het einde van een vaatwasbeurt de deur van de vaatwasser. Doet u dit ’s avonds, dan is de vaat de volgende morgen beslist droog. Hebt u minder tijd, gebruik dan een vaatdoek om de laatste natte plekken te drogen.

Overige

Handafwas of met de machine?

De vraag of een handafwas of een afwas met de machine efficiënter is, laten we hier buiten beschouwing. Zodra de geleerden het daarover eens zijn, melden we u het. 

Half blokje (update 8 juni 2015)

Via Facebook meldt Corrie van Veldhuizen het volgende: 'Een tip die ik ooit kreeg van een monteur: gebruik per wasbeurt een half blokje. Is beter voor de machine, het milieu en de portemonnee.'

Deze tip willen we u natuurlijk niet onthouden. 

Draai eenmaal per week het langste, heetste programma (Update 11 juni 2015)

Ook via Facebook bericht Hetty van Buuren: "Mijn witgoed specialist zegt: 1x per week het langste en heetste programma draaien, spoelt alle leidingen schoon door de combi heet/ lang programma. De rest van de week korter programma gebruiken!!!!"

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen