Ria Sep en Jarco van der Poel

De uitdaging: in een piepkleine badkamer van 90 cm breed een inloopdouche, douchezitje én douchetoilet realiseren. Want, mevrouw Sep is niet van plan ooit nog te verhuizen. In deze woning – haar ouderlijk huis – wil ze blijven tot haar dood. Installatiebedrijf Van der Poel ging de uitdaging aan. 

Grote wensen voor een kleine ruimte

De woning van Ria Sep (79) werd ruim tachtig jaar geleden gebouwd door de plaatselijke sloper. Zo gebruikte hij bij de bouw van de woning vooral oude, afgedankte materialen. Aan de binnenkant van het huis is dat op verschillende plekken nog te zien. Toen leek het misschien wat armzalig: nu is het juist authentiek. Mevrouw Sep groeide op in de woning en is er altijd gebleven."Ik heb hier altijd met veel plezier gewoond en dat wil ik ook graag zo houden. Toch merk ik, nu ik ouder wordt, dat bepaalde kamers niet meer zo toegankelijk zijn. Zo zat het toilet in mijn 90 cm brede badkamertje schuin geïnstalleerd, zodat ik er bijna niet langs kon om de douche in te stappen. Ik dacht: als ik dit nu niet laat aanpassen, breek ik mijn nek nog eens."

Een veilige en comfortabele badkamer is noodzakelijk om langer zelfstandig te wonen

"In eerste instantie kwam een woningaanpassing niet eens in mij op. Ik dien mijn tijd wel uit, dacht ik. Maar al snel besefte ik dat die tijd misschien niet lang meer duurt, als ik die badkamer niet zou aanpassen", vertelt ze.

Jarco van der Poel van Installatiebedrijf Van der Poel uit Zoeterwoude ging de uitdaging aan en kwam met een idee. "Ik heb eerst met mevrouw overlegd wat haar wensen waren. Ze wilde zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, dus een veilige en comfortabele badkamer is dan noodzakelijk. Het toilet moest sowieso op een andere plek. Daarnaast kon mevrouw niet zonder een krukje het raampje openzetten. Dat is natuurlijk levensgevaarlijk als iemand op leeftijd is. Verder moest in de kleine badkamer nog een inloopdouche komen met douchezitje én deurtjes, zodat de rest van de badkamer droog blijft tijdens het douchen", vertelt Van der Poel. 

Het compacte badkamertje van mevrouw Sep
Het compacte badkamertje van mevrouw Sep

'Heeft u weleens aan een douchetoilet gedacht?'

Mevrouw Sep gebruikte bij haar toilet al jaren een kannetje water. Dit bracht Van der Poel op een idee. "Heeft u weleens aan een douchetoilet gedacht? vroeg ik haar. Hier had mevrouw nog nooit van gehoord. In onze showroom bekeek ze de Geberit Mera douchetoilet en ze was gelijk verkocht." Het douchetoilet is achterin het badkamertje geplaatst. Het enige wat extra voor nodig is om een douchetoilet te plaasen, is een elektriciteitspunt. De bril van de Geberit douche-wc gaat automatisch open wanneer mevrouw Sep de badkamer inkomt. Er springt een licht aan onder de wc, zodat het toilet altijd goed zichtbaar is. Ook wanneer de lamp in de badkamer uit is. De bril is verwarmd en met een afstandsbediening of de knoppen op het toilet kan mevrouw Sep alle functies van het toilet bedienen. "Ik wil niets anders meer. Ik ben er nog iedere dag blij mee", vertelt ze.

Compacte badkamer van mevrouw Sep

Compacte inloopdouche met douchezitje

Naast het douchetoilet is er een inloopdouche in het badkamertje gerealiseerd. Om het douchegedeelte zijn uitklapbare glazen wanden geïnstalleerd. Voor extra douchegemak heeft Van der Poel een douchezitje tegen de muur bevestigd. 
"Het laatste dat moest gebeuren was het raampje bovenin de badkamer. Wij hebben ervoor gezorgd dat dit raampje nu elektrisch open en dicht kan. Zo zet mevrouw nu iedere dag het raampje open met een afstandsbediening. De kruk hoeft ze zo nooit meer te gebruiken. Wel zo veilig", legt Van der Poel uit. 

Ria Sep is dolblij met het eindresultaat van haar badkamertje. "Als ik had geweten hoeveel comfort een badkameraanpassing brengt, dan had ik het al veel eerder gedaan. Ik geniet nog iedere dag van mijn prachtige badkamertje en ik hoop dat nog jaren te doen."

Advies om uw badkamer aan te passen?

Wilt u ook advies om uw badkamer aan te passen? Thuiscomfort heeft specialisten in heel Nederland. Vind hier een Thuiscomfort-specialist bij u in de buurt.

cta-vakspecialist

Een inloopdouche in één dag geplaatst? De tijd loopt...

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief