Wat kost een smart home?

Smart home of slim huis

Een smart home of slim huis, is er in alle maten en soorten. In principe is er voor ieder budget een huis dat is voorzien van slimme en handige technische snufjes. Zo heeft u al een eenvoudig alarmsysteem voor enkele tientjes en moet u bij een smart home in het topsegment denken aan 10-15% bovenop de totale prijs van de woning zonder slimme apparaten. 

De kosten van een smart home

De extra kosten van een smart home ten opzichte van een gewoon huis zijn afhankelijk van:

 • Aantal slimme functies dat wordt ondersteund
 • Bedraad of draadloos netwerk 
 • Moment van inbouwen
 • Kwaliteit van slimme oplossingen

In de markt komen globaal drie type oplossingen voor:

Instapklasse

Aan de onderkant van de markt heb je een aantal goedkope instappakketten. Oplossingen waarmee een handige doe-het-zelver zonder al te veel moeite zijn huis beveiligt of zijn wasmachine en verlichting vanuit zijn luie stoel bestuurt. Voor een fractie van de kosten van een professioneel smart systeem.

Nadeel van deze draadloze systemen is de betrouwbaarheid en beveiliging van het zendprotocol. Een buurman met hetzelfde systeem kan in theorie uw apparatuur bedienen. Van de goedkope Chinese oplossingen wordt beweerd dat deze minder veilig omgaan met uw persoonlijk data. Een ander minpunt is de beperkte uitbreidbaarheid. Dit maakt deze systemen minder toekomstvast.

Middenklasse

De oplossingen in de middenklasse werken met een basisstation of bridge die draadloos communiceert met de intelligente schakelaars, automatische gordijnen, lampen en andere smartproducten in en om uw huis. Het basisstation wordt verbonden met een wifi-netwerk om het systeem bedienbaar te maken met uw smartphone of tablet. Niet alleen in uw huis, maar ook overal daarbuiten. Populaire draadloze protocollen in dit segment zijn Z-Wave en ZigBee.

Het middensegment is sterk in ontwikkeling. Bijna dagelijks worden er nieuwe slimme apparaten en oplossingen geïntroduceerd. De producten van diverse leveranciers praten echter nog lang niet altijd met elkaar. Dit betekent dat u voor een complete dekking van functies meerdere basisstations nodig hebt en verschillende losstaande apps. Grote partijen als Google (Nest), Philips (Hue), Apple en Samsung werken volop aan nieuwe standaards om alle huishoudelijke apparaten vanuit één oplossing te bedienen. Dit is een enorme concurrentiestrijd. Het einde van die strijd is nog niet in zicht.

Topklasse

De eredivisie van de slimme huizen wordt aangevoerd door de betrouwbare en uitgebreide systemen van GIRA, Niko en Legrand. Deze fraai vormgegeven systemen kenmerken zich door een bedraad netwerk, meestal in combinatie met draadloze bediening. Een bedraad netwerk reageert sneller op commando’s, heeft minder last van storingen en is veel beter beveiligd. Het nadeel ervan is dat er extra bedrading moet worden aangelegd. In een bestaand huis is dat best ingrijpend. Een goed moment voor installatie van een bedraad systeem is tijdens nieuwbouw of een grondige verbouwing.

Het meest gebruikte protocol in het topsegment is KNX. KNX is een open standaard voor huisautomatisering dat door de meeste grote leveranciers in de industrie wordt gebruikt. Dat biedt zekerheid voor de toekomst. Uw systeem blijft uitbreidbaar en mocht een merk onverhoopt verdwijnen, dan zijn er altijd alternatieven beschikbaar. Het installeren van een systeem in het topsegment gebeurt doorgaans alleen door gespecialiseerde installateurs.

De opbrengsten van een smart home

Een slim huis is niet alleen comfortabel en veiliger. U kunt er ook geld mee besparen. Neem ook dit mee in uw overweging bij de aanschaf van een systeem. U kunt denken aan lagere energiekosten doordat toestellen zoals wasmachine en vaatwasser beter gebruik maken van het nachttarief. Een slimme thermostaat verbruikt minder gas. En in sommige gevallen krijgt u korting op uw verzekeringspremie na de installatie van een brand- of inbraakalarm.

Zeven tips voor een smart home op maat

 1. Maak een lijst van functies in huis die u nu en in de toekomst wilt automatiseren
 2. Laat u voor de mogelijkheden inspireren door ons demohuis
 3. Weet u nog niet precies wat u wilt automatiseren, kies dan voor een systeem dat u gemakkelijk kunt uitbreiden
 4. Let op het moment waarop u het systeem installeert. Gecombineerd met een verbouwing zijn de kosten relatief lager 
 5. Kijk niet alleen naar de kosten, maar ook naar mogelijke besparingen
 6. Denk vooraf goed na of u het systeem zelf kunt installeren of dat u daarbij gebruik wilt maken van een specialist
 7. Laat u zich in alle gevallen goed informeren. Ook bij u in de buurt zijn ervaren specialisten die u vrijblijvend advies geven op het gebied van huisautomatisering.
   

Ga naar onze online demowoning

Huisautomatisering in de woonkamer

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt


Lees ook het artikel: Slim samenwerkende apparaten thuis