Met gezond eten heeft u minder kans op dementie.

Niet roken, goed bewegen en gezond eten. Eigenlijk weten we wel dat we bepaalde zaken in acht moeten nemen voor onze gezondheid en onze bloeddruk. Toch kan het niet genoeg benadrukt worden en wetenschappers weten nu verband te leggen tussen vele ouderdomskwalen en de levensstijl. Het laatste inzicht: dementie kun je voorkomen door gezond te eten.

Senioren kunnen gezonder eten

De kans op dementie kun je verkleinen, maar liefst met een derde. De bekendste oorzaken zijn een hoge bloeddruk, roken en diabetes. Gezond eten en een gezonde levensstijl helpen deze problemen te voorkomen en maken zo de kans op dementie kleiner.

‘Ik snoep nóóit.’

Senioren geven zichzelf een 7,9 voor gezond eten. Toch komt overgewicht vaker voor dan ze zelf inschatten. Maar 2% van de senioren heeft dit in de gaten, terwijl 15% in de categorie met overgewicht valt. 

‘Het moet wel leuk blijven.’

De Unie KBO vroeg senioren naar hun eetgedrag en medicijngebruik. Als ze mochten kiezen voor een streng dieet waarbij ze minder medicijnen hoefden te gebruiken, zou slechts 27% dit doen. De meeste senioren geloofden niet dat ze het het dieet konden volhouden en vonden dat het leven nog wel leuk moet blijven.

Thema's

Tovertafel activeert dementiepatiënten

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen