488843616

De babbeltruc wordt al jaren gebruikt om geld afhandig te maken van met name ouderen. Met allerlei slinkse smoesjes aan de deur of telefoontjes proberen zij bankgegevens, contant geld en andere waardevolle spullen te bemachtigen. Zo werd deze week nog een vrouw (71) op de proef gesteld door een oplichter.

Vrouw (71) is babbeltruc oplichters te slim af

Een vrouw uit Amsterdam werd ’s middags gebeld door iemand die zich voordeed als bankmedewerker. Deze man probeerde met een babbeltruc haar bankpas te bemachtigen. Zo zou een collega langskomen om de pas op te halen. Ze hoefde deze alleen in een envelop te stoppen. De dag erna zou zij de nieuwe bankpas ontvangen per post. De vrouw deed alsof ze de oplichter geloofde. Maar zodra er was opgehangen, belde zij direct de politie.

Later op de avond is de vrouw opnieuw gebeld door de zogenaamde bankmedewerker die haar een code gaf. De collega die langskwam zou dezelfde code hebben gekregen. Het doel was om aan te tonen dat de collega te vertrouwen was. Diezelfde avond werd er aangebeld en heeft de collega de code doorgegeven, waarna de vrouw de oplichter een envelop overhandigde waar zogenaamd haar bankpas in zou zitten. De oplichter liep weg met de envelop en werk op heterdaad betrapt door politie in burger die hem stonden op te wachten.

95339882

Babbeltrucs in 2023

Ook in 2023 wordt er nog gebruik gemaakt van verschillende varianten van de babbeltruc. Hier lees je er drie:

Meterstanden opnemen
Oplichters bellen aan en doen zich voor als medewerkers van energiemaatschappijen. Zij vragen om binnen te komen zodat zij de meterstanden kunnen opnemen. Heeft jouw energiemaatschappij of andere organisatie niet vermeld dat zij langskwamen? Laat deze persoon dan maar lekker buiten staan. En ja, zelfs in de regen. Zodra zij eenmaal binnen zijn, gaan zij op zoek naar geld en andere waardevolle bezittingen.

Medewerkers van thuiszorg, politie of andere maatschappelijke instanties
De oplichters werken vaak niet alleen. Zo ook niet wanneer zij zich voordoen als politie of thuiszorgmedewerkers. Zodra je deze binnenlaat, probeert de een je af te leiden, terwijl de ander opzoek gaat naar waardevolle spullen wanneer hij plots ‘nodig naar het toilet moet’. Zorg er daarnaast voor dat je achterdeur op slot is, zodra de bel gaat en je geen bezoek verwacht. Zo kan niemand binnendringen en rondkijken terwijl je bij de voordeur in gesprek bent.

Er staat nog een schuld open!
Wordt er aangebeld met de claim dat je nog een schuld open hebt staan die direct betaald moet worden? Betaal deze persoon nooit. Een organisatie waar je een openstaande factuur hebt zal niet zomaar iemand langs sturen om schulden te incasseren.

Voorkom babbeltrucs

Een aantal tips om te voorkomen dat jij in een babbeltruc trapt:

  • Doe de deur niet open voor onbekenden. Maak gebruik van een camera deurbel of deurstation communicatiesysteem. Ook met een beveiligingscamera is de kans kleiner dat oplichters aanbellen. Wil je toch de deur open doen? Maak dan gebruik van een kierstandhouder.
  • Laat nooit iemand binnen als je niemand verwacht. Moet je iets pakken uit een andere ruimte? Sluit dan de deur vóórdat je het gaat pakken.
  • Geef je pinpas aan niemand! En pin niet aan de deur als je dit niet gepland hebt.
  • Verwacht je wel een pintransactie aan de deur? Zorg ervoor dat degene niet kan meekijken bij het intoetsen van de code. Wil de persoon aan de deur per sé de pinautomaat vasthouden? Pin dan niet.

En onthoud: verwacht je niemand? Ding-dong: verdacht iemand.

Praat mee op Facebook
Installateur nodig? Vind ze hier in jouw eigen regio!

845816486