Vage beelden beveiligingscamera

Beveiligingscamera's weerhouden inbrekers. Maar als dat eens niet lukt, is het wel zo handig als u de inbraak hebt vastgelegd op camera. Helaas heeft bijna de helft van de winkeliers camera's die van zulke slechte kwaliteit zijn, dat criminelen vrijwel onherkenbaar zijn. Ook u als woningeigenaar heeft baat bij een goede bewakingscamera. Breekt er iemand in? Dan heeft de politie straks in ieder geval goede beelden van de dief.

Wat voor beveiligingscamera kiest u? 

Er bestaat geen universele, perfecte bewakingscamera. Iedere situatie en woning is namelijk uniek. Wilt u een camera aanschaffen om uw huisdieren in de gaten te houden? Of uw baby? Hier heeft u geen dure bewakingscamera voor nodig. Maar wilt u een camera inzetten om uw woning te beveiligen? Dan wilt u waarschijnlijk 24 uur per dag duidelijke bewakingsbeelden waar u personen goed herkent of zelfs kunt identificeren. 

Weerbestendig, weinig licht, infrarood, lux?

Wilt u de beveiligingscamera buiten plaatsen, dan moet de camera weerbestendig zijn. De behuizing van de camera is dan bestendig tegen alle weersomstandigheden. Ook is de verlichting zeer belangrijk. Is er weinig licht rondom uw woning, dan is het verstandig om een camera te kiezen met infraroodverlichting. Het aantal lux geeft aan hoe de camera functioneert in donkere situaties. Hoe lager het aantal lux, hoe beter de prestaties in het donker.

Een camera voor binnen hoeft niet bestendig te zijn tegen vocht en andere weersinvloeden. Tegenlicht is hier een veel belangrijker aspect. De camera moet een wide dynamic range (WDR) hebben, die voorkomt dat de camera verblindt door het raam.

Verschillende typen beveiligingscamera's

Er zijn verschillende soorten beveiligingscamera’s. De meest voorkomende camera's vindt u hieronder... 

Dome camera

Een Dome camera is een beveiligingscamera waar een doorzichtige slagvaste kap om het cameragedeelte zit. Een voordeel van deze camera is dat hij moeilijk te saboteren is. Ook ziet een eventuele insluiper niet waar de camera precies op gericht is. Omzeilen wordt dus moeilijk! Het is wel belangrijk om de bolle kap om de camera regelmatig schoon te maken. U zult net zien dat áls u een keer een inbreker betrapt, de lenskap hartstikke beslagen is.

Dome camera
Dome camera

Bullet camera

Bij een Bullet beveiligingscamera is de camera in een soort koker geplaatst. Zowel de lens, beeldchip en andere componenten zitten in een waterdichte behuizing. Het voordeel van deze camera is dat er meer ruimte is voor de lens en infrarood verlichting. De camera heeft dan ook meer variaties in lenzen en bezit een sterkere infraroodverlichting voor donkere situaties. Bullet camera’s worden altijd geleverd met een beugel zodat u de camera in verschillende posities kunt monteren. Helaas kan een inbreker de camera met een flinke klap wel de andere kant op laten wijzen. Advies is dan ook om deze camera op minimaal 2.60 meter hoog te hangen.

Bullet camera
Bullet camera

Cube camera

De cube camera is een kubusvormige beveiligingscamera voor binnen. Door de compacte behuizing is de lens altijd redelijk klein (2.8 of 4mm). Deze camera is dan ook ideaal voor een overzicht en in kleinere ruimtes. De cube camera is een echte alleskunner. Naast de infraroodverlichting is de camera ook uitgerust met een microfoon en een luidspreker voor live audioverbinding. Ook zijn veel cube camera's uitgerust met een aparte bewegingsmelder voor alarm en opnamebeelden. Cube camera’s zijn voorzien van wifi voor een draadloze verbinding.(Bedraad is ook mogelijk). Maar is de inbreker eenmaal binnen? Ook dit type camera is te saboteren.

Cube camera
Cube camera

360 graden camera

Een nieuw type camera is de 360 graden beveiligingscamera. Doordat de camera voorzien is van een fish eye lens is hij in staat 360 graden om zich heen te kijken. Dit lijkt perfect, maar toch heeft dit een nadeel. Het beeld is rond en vervormd (behalve in het centrum van het beeld). Naast deze camera heeft u dan ook specifieke software nodig die de camerabeelden opdeelt in verschillende rechte plaatjes zonder vervorming. U kunt daarmee twee, vier of zelfs negen beelden genereren uit één camera. De plaatsing van deze camera is wel heel belangrijk in verband met dode hoeken. Het beeldbereik is ongeveer tien meter rondom de camera. 

Cube camera
Cube camera

PTZ camera

Een PTZ bewakingscamera is een bestuurbare camera. Deze beveiligingscamera kan draaien, omhoog en naar beneden en inzoomen. De camera is volledig voor te programmeren met automatische surveillance en zelf te bedienen via de sofware of een bewakingsrecorder. Er zijn PTZ camera’s voor binnen en buiten. Qua montage zijn er verschillende mogelijkheden zoals op een muur, in een hoek of op het plafond. De camera is continu in beweging wanneer hij beweging detecteert. Dat betekent dat er altijd opnames worden gemaakt. Ook hebben de camera’s draaiende onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage.

PTZ camera
PTZ camera

De lens van een beveiliginscamera is heel belangrijk

Een zeer belangrijk onderdeel van een beveiligingscamera is de lens. De lens bepaalt de kijkhoek van de camera en daarmee ook hoe ver de camera kijkt. Het is dan ook belangrijk om te bepalen wat u precies met de camera wilt. Een overzicht hebben van uw erf en wie deze betreedt? Een mens herkennen en identificeren? Overleg dit dan ook altijd met uw installateur. Het zou zonde zijn als u een camera aanschaft die niet geschikt is voor de gewenste doelstelling. 

Verschillende instellingen bewakingscamera

Een goed bewakingscamerasysteem heeft verschillende instellingen die u aanpast op de situatie. Een professionele beveiligingscamera heeft daarom een legio aan mogelijkheden. U kunt denken aan de volgende instellingen:

 • Dag- en nachtmodus
 • Tegenlicht-instellingen
 • WDR functie (voorkomt donkere schaduw bij tegenlicht)
 • Verschillende lichtinstellingen: natuurlijk licht, warm licht, tl licht, etc.
 • Infrarood instellingen
 • Verschillende opname mogelijkheden: continu, kalender, bewegingsdetectie, indringers detectie, etc.

Resolutie bewakingsbeelden: hoe hoger, hoe meer u ziet

De hoogte van de resolutie van de bewakingsbeelden geeft aan hoeveel details u ziet. Ook bepaalt de resolutie hoe ver u het beeld kunt vergroten. Voor een mooi gedetailleerd beeld is minimaal 720p (HD) een vereiste. Bij lagere resoluties is het bewakingsbeeld al snel klein en korrelig.

Een ander belangrijk aspect is het gezichtsveld van de camera. Deze heeft een punttaart-vorm. Hoe verder het object van de camera af staat, hoe meer de pixels uit elkaar worden getrokken. Dus hoe hoger de resolutie (meer pixels) hoe meer details u (ook verder weg) ziet.

Een beveiligingscamera met een hoge resolutie

Dit is dezelfde foto als boven het artikel: maar dan wél scherp, in hoge resolutie.

Waar slaat u de bewakingsbeelden op?

U heeft een bewakingscamera aangeschaft, maar nu moet u ook nog een manier verzinnen om de beelden op te slaan. U houdt immers niet 24/7 uw camerabeelden in de gaten. Opslaan kunt u op de volgende manieren:

 • SD-kaart: opname van beelden gebeurt rechtstreeks in de camera
 • NAS: opslag van bewakingsbeelden op een netwerk-harde schijf
 • Cloud: beelden worden extern op het internet opgeslagen
 • Bewakingsrecorder: speciale recorder met software voor opslag van bewakingsbeelden

Waar plaatst u de beveiligingscamera('s)? 

 • In de basis is het belangrijk de camera te laten meekijken met het licht. (Niet mogelijk? Dan is WDR en tegenlicht-compensatie een must)
 • Voorkom lichtpunten in het beeld
 • Laat de beveiligingscamera zo weinig mogelijk horizon zien (zonlicht)
 • Overzichtscamera’s mag u hoger plaatsen.
 • Vandalismebestendige camera’s hoeven niet per se hoog te hangen
 • Extreem donkere situaties? Kies voor een extra sterke nachtzicht beveiligingscamera

Comelit: 'Wat let ons om Nederland veiliger te maken?'

Ook leveranciers streven naar steeds betere beveiligingscamera's. Moustafa Turky van Comelit hierover: "Overvallers en dieven zorgen in Nederland voor veel zorgen en ellende. En ze hebben het er maar druk mee! Maar gelukkig kunnen we de beelden van onze camerabeveiligingssystemen gebruiken om die boeven te pakken en op te sluiten, toch? 

Mispoes! Zo werkt het helaas niet. 

Maar waarom dan niet? Het is heel simpel. 

Bijna de helft van de camerasystemen levert beelden aan de politie waarop de daders helemaal niet te herkennen zijn. Ouderwetse systemen, waarop de diefstal zelf wel te zien is, maar door de slechte resolutie niet te gebruiken zijn om de dader op te sporen. Dan hebben we het dus alleen al over de plaatsen waar überhaupt camera’s hangen!

We kunnen het u bijna horen denken. 'Waarom investeren die mensen dan niet in een beter CCTV-systeem?’ U haalt ons de woorden uit de mond.

De tijd dat camerabeveiliging prijzig of elitair was, is geweest. Tegenwoordig is een goed systeem helemaal niet meer zo duur. De beelden van moderne camera’s zijn bovendien scherp genoeg om daders te herkennen en op te sporen. Haast alle systemen in de markt worden bovendien geleverd met een smartphone app. De beelden zijn dus 24 uur per dag te bekijken, waar je ook bent. 

Het installeren van zo’n systeem is voor een ervaren installateur dagelijkse kost, dus wat let ons nu eigenlijk om Nederland beter te beveiligen? De dieven zullen niet uit zichzelf stoppen, wij moeten er samen iets aan doen! De eerste stap is al gezet, dus waar wachten we nog op?"

Eenvoudig bedienbaar deurstation Comelit Quadra

Lees ook: Eenvoudig bedienbaar deurstation met videomonitor Comelit Quadra

Onze Thuiscomfort-partners geven u vrijblijvend advies

Bent u geïnteresseerd in een beveiligingscamera, maar weet u nog niet welke? Onze Thuiscomfort-partners staan voor u klaar en geven u vrijblijvend advies. Ook voor offertes kunt u terecht bij onze installateurs. 

Vrijblijvend advies van de dichtstbijzijnde Thuiscomfort-partner?

531466114

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.