Ouder stel oefent in park

Bewegen is goed en belangrijk. De een wandelt een halfuurtje per dag, de ander fietst een rondje. Met elkaar of alleen, het is net wat u fijn vindt. In de hoofdstad van Cambodja pakken ze het iets anders aan.

Cambodjaanse ouderen houden samen hun spiermassa op peil

De boulevard bij de Tonlesap River is overdag en ’s nachts volledig uitgestorven, op enkele toeristen na. Maar tegen de schemering vult deze plek zich in rap tempo met lokale bewoners. Om te wandelen, gezellig te praten, te eten en vooral om samen te bewegen. Dat kan in een dansklas, maar de senior Cambodjaan heeft een uitgesproken voorkeur voor de beweegtoestellen, die met meerdere mensen tegelijk te gebruiken zijn. Een rondje over het terrein en ze kunnen er weer fit tegenaan.

Samen sporten op de boulevard van Phnom Penh

Twee weken niet bewegen en u bent zo slap als een vaatdoek

Als u uw lichaam of een deel ervan twee weken niet beweegt, verliest u een kwart van uw spiermassa. Onderzoekers van de universiteit in Kopenhagen hebben dit ontdekt door een been twee weken lang inactief te maken. Alleen jongeren verliezen meer spiermassa, namelijk een derde. Maar zij hebben weer aanzienlijk minder moeite dit opnieuw op te bouwen, dan de senior. Bewegen is dus noodzakelijk.

Bewegen voor volwassenen in Nederland

Speeltuinen zijn er volop in Nederland, ook de beweegtoestellen voor volwassenen winnen terrein. We zien steeds meer beweegparken en beleeftuinen opkomen. Lekker kuieren over looppaden, een rondje beweging met armfietsen en waterpompen of bloemen en planten verzorgen, er is voor ieder wat wils.

Armfiets

Maastricht wil ouderen een zetje geven

Ook per stad of regio worden lokale, particuliere initiatieven in het leven geroepen. Zo zet Maastricht in op een beweegcampagne, waarbij ideeën mogen worden ingediend die ‘senioren net dat zetje geven om uit hun stoel te komen.’

Thema's

blue-zones

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen