Huisarts bezoekt een patiënt, beeld: Getheal.com

Huisarts is een begrip dat tegenwoordig vaker niet dan wel van toepassing is op deze vorm van eerstelijnsgezondheidszorg. Want huisartsen leggen vrijwel geen huisbezoeken meer af, alleen in uiterste gevallen komt er iemand langs. In Amerika is er nu een app waarmee u een afspraak maakt, waarna de huisarts een bezoek aflegt. Gewoon bij u thuis. 

Steeds meer eHealth-initiatieven gelanceerd

Heal

Via de app Heal maakt u een afspraak, op een tijdstip dat u schikt. Plaats: uw eigen woning. Zo hoeft u nooit meer plaats te nemen in een overvolle wachtkamer, om vervolgens het risico te lopen dat de uitspraken uitlopen en u in de knel komt met uw eigen dagprogramma. U kunt gewoon rustig afwachten, in bed of op de bank, tot er wordt aangebeld. Of, als u zich wat beter voelt, thuiswerken tot de huisarts zich meldt.

Dat laatste is precies de reden dat Heal in Amerika zo’n succes is. Dit ondanks het feit dat de kosten (99 dollar per bezoek, 200 voor een familieafspraak) niet door verzekeraars vergoed worden. Via Heal zijn de meest gangbare huisartsconsults- en handelingen te regelen: van het geven van een griepprik tot het hechten van snijwonden.

Andere eHealth-initiatieven

Het New Yorkse Pager maakt gebruik van Uber om huisartsen of verpleegkundigen bij u aan huis te brengen. Een medisch assistent gaat mee, om te rijden en de auto te parkeren.

RetraceHealth bieden videoconsults met verpleegkundigen voor 50 dollar. Voor 150 komt de verpleegkundige bij u thuis langs, bijvoorbeeld om bloed af te nemen.

En MedZed biedt patiënten naast de reguliere eerstelijnszorg hulp buiten de kantooruren.

Voor alle genoemde initiatieven geldt dat zij niet (volledig) vergoed worden door de Amerikaanse zorgverzekeraars.

Thema's

Beeldschermzorg is nog maar het begin van langer zelfstandig thuiswonen

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen