Lachende schilder bij een schildersbus

Het onderhoud van de eigen woning is iets waar veel mensen tegenaan hikken. Met een onderhoudsabonnement worden de werkzaamheden uitgevoerd door professionals en neemt de kans af dat u onverwacht hoge facturen ontvangt. Uw woning is altijd in een uitstekende conditie en de kosten worden over een langere periode gespreid.

Strak in de lak met een onderhoudscontract op de schilder

Maandelijks een klein(er) bedrag…

Het uitvoeren van onderhoud kan een kostbare zaak zijn. Met een onderhoudsabonnement betaalt u een vast bedrag per maand in ruil voor het uitvoeren van vast omschreven werkzaamheden. Vaak moet er in eerste instantie veel werk worden verricht door de professional, om uw woning weer in tiptop staat te brengen. Afhankelijk van de gemaakte afspraken vallen deze kosten binnen of buiten het onderhoudscontract. Is de basis eenmaal gelegd, zal de professional jaarlijks terugkomen, om kleine reparaties of onderhoud uit te voeren. Of vaker, als u dit met elkaar hebt afgesproken. Dit onderhoud maakt deel uit van uw abonnement. Pieken in de uitgaven aan uw woning worden zo voorkomen. U weet precies waar u aan toe bent.

…of ineens keer klaar voor de komende 10 jaar

Een andere mogelijkheid is dat u eenmalig de totale kosten van onderhoud afkoopt voor meerdere jaren. U kunt dit dan mogelijk meefinancieren in uw hypotheek of betaalt het vanuit de verkoop van een andere woning. Let er bij dit soort afspraken op, op welke wijze het gestorte bedrag wordt ondergebracht. Een ideale vorm is een onafhankelijke stichting die het geld beheert en periodiek uitkeert, aan de specialist die het onderhoudswerk uitvoert.

Centrale verwarming en geiser

Het meest bekende onderhoudsabonnement is waarschijnlijk dat op de cv-monteur. Bij de aanschaf van een geiser hebt u vaak de mogelijkheid om direct een onderhoudscontract af te sluiten. Veiligheid speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Een goed functionerende geiser zorgt niet alleen voor een gunstigere gasrekening door de juiste afstellingen. Periodieke controle kan voorkomen dat er zich storingen of lekkages voordoen.

Bijhouden van schilderwerk

Schilderwerk is iets wat je moet bijhouden. Maar lang niet iedereen heeft zin of tijd om op een ladder te gaan staan of te schuren. Steeds vaker kiezen mensen daarom voor een abonnement op de schilder. De professionele schilder verstaat zijn vak en werkt met de beste materialen. U bent zo niet alleen verzekerd van een woning die er mooi uitziet. Het houtwerk is bovendien optimaal beschermd tegen weersinvloeden. Zo wordt houtrot voorkomen en nemen de onderhoudskosten op termijn nog verder af.

Overig onderhoud met een abonnement

Uw centrale verwarming en schilderwerk zijn niet het enige onderhoud dat kan worden uitgevoerd in abonnementsvorm. Andere voorbeelden zijn:

 • Onderhoud van uw dakbedekking, reinigen van en uitvoeren van reparaties aan de dakgoot
 • Onderhoud aan elektrische installaties, zoals de bel, lampen, leidingen en uw stoppenkast
 • Onderhoud van uw (parket)vloer
 • Onderhoud van uw telefoon, huistelefoon of computer
 • Onderhoud van de tuin, zoals winterklaar maken, snoeiwerk en het aanbrengen van beplanting
 • Onderhoud en reparaties aan hang- en sluitwerk
 • Plaatsen en onderhoud van kunststof of aluminium kozijnen
 • Schoonmaken of reparatie van een mechanisch ventilatiesysteem
 • Schilderwerk binnenshuis, zoals sausen van plafonds
 • Plaatsing en onderhoud van rookmelders en koolmonoxide melders
 • Vegen van het schoorsteenkanaal  en het afvoerkanaal van de afzuigkap
 • Controle, reparatie en vervanging van tegelwerk
 • Schoonhouden van uw woning
 • Onderhoud van bestrating van de tuin
 • Beveiligingssysteem nalopen
 • Jaarlijks onderhoud en reparatie van de zonwering
 • Het ontstoppen van uw wastafel, gootsteen, toilet of regenwaterafvoer, ontdooien van leidingen en buitenkranen

Oversluiten of opzeggen

Bij het afsluiten van een onderhoudscontract is het belangrijk om te realiseren dat u mogelijk niet altijd op dezelfde plek blijft wonen. Een oversluitclausule geeft u de flexibiliteit om – in overleg – het contract op naam te laten stellen van de nieuwe huurder of koper. Een andere mogelijkheid is dat het contract met u ‘meeverhuist’. De voorwaarden moeten dan waarschijnlijk wel opnieuw bekeken worden, afhankelijk van uw nieuwe woonsituatie.

Een andere mogelijkheid is dat in het contract staat dat dit wordt ontbonden zodra u verhuist. 

Aanmelden voor Thuiscomfort-nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen