Meneer loopt moeizaam weg van de zithoek.

Beroertes komen vaak onverwacht, plots, met minimale waarschuwing, als een herseninfarct of hersenbloeding. Maar de ene beroerte is de andere niet. Soms is er tijdelijke schade, soms blijvend. Vaak zijn gezichtsvermogen, spraak en motoriek getroffen door de beroerte. En dat heeft invloed op het dagelijks leven. Hoe pakt u dat in uw woning aan?

Uw woning aanpassen na een beroerte

Op het moment zelf kunt u de signalen goed herkennen. Vaak zakt een mondhoek naar beneden, zakt een arm weg of wordt er onduidelijk gesproken. Bij dergelijke symptomen is het belangrijk dat 112 zo snel mogelijk gebeld wordt. Na de beroerte kunnen de klachten voortbestaan. Spraakproblemen, een verlamming aan één kant van het lichaam, of een deel van het zicht is weggevallen, maar ook concentratieproblemen en vermoeidheid komen voor. Dat raakt ook uw woonsituatie, met de nodige aanpassingen maakt u uw leven een stuk comfortabeler.

Verminderd zicht

Is uw zicht minder geworden, dan moet u niet te veel willen nadenken waar u uw voeten neerzet. Goede en gelijkmatige verlichting boven uw hoofd, maar ook bij de plinten helpt daarbij. Ook zo min mogelijk spullen in gangen en verlaagde drempels zorgen dat u gemakkelijk rondloopt, ook al ziet u niet alles meer.

Verminderde motoriek

Als u minder tot geen kracht meer hebt in uw arm of been, dan wordt opstaan en zitten lastiger. De steun die u dan wel gebruikt, moet uw gehele gewicht kunnen dragen. Wandbeugels en -steunen bieden u de ondersteuning en grip die u dan nodig heeft. Bij de trap kunt u nadenken over een traplift, u kunt er ook voor kiezen uw slaapkamer naar beneden te verhuizen. Blijft u traplopen, zorg dan voor een duidelijk contrast tussen de treden zodat u uw been hoog genoeg optilt.

Verminderde spraak en concentratie

Na een beroerte kunnen vaardigheden als spreken en concentreren minder zijn geworden. Hier is het van belang dat u de rust neemt om u aan uw taken te wijden. Een persoonsalarm kan u net dat beetje geruststelling bieden als u hulp nodig heeft, maar het niet lukt om iemand te roepen of te bellen.