Overzicht energieklassen voor het energielabel

In januari en februari krijgen zo'n 5 miljoen particuliere huiseigenaren gratis een voorlopig energielabel voor hun huis toegestuurd. Via internet kunt u dit actualiseren tot een definitief label. Handig om te weten hoe u uw huis nog zuiniger kunt maken, en verplicht bij verkoop en verhuur. 

Het nieuwe energielabel geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning

Wat is een energielabel?

Een energielabel loopt van A t/m G en laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Er staat bijvoorbeeld informatie op over uw vloerisolatie, ramen en verwarming. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. Woningen die het minst energiezuinig zijn, krijgen een G-label. Verder geeft het label aan hoe u uw woning energiezuiniger kunt maken. Het label is maximaal 10 jaar geldig en is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning.

Wat is een voorlopig energielabel?

Heeft uw woning nog geen energielabel? Dan krijgt u de komende maanden een voorlopig energielabel toegestuurd. Dit label is opgesteld naar aanleiding van gegevens van het kadaster (type woning, grootte, bouwjaar) en op basis van gegevens van vergelijkbare huizen. Zodra u uw huis gaat verkopen of verhuren, moet u dit voorlopige label via deze website omzetten in een definitief energielabel. U dient bijvoorbeeld foto’s en nota’s als bewijs te uploaden. Een zelfgekozen erkend deskundige beoordeelt dit.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de helpdesk. Deze is dagelijks bereikbaar van 08.00-22.00 uur en in het weekend van 09.00-17.00 uur via 0800-0808 of [email protected].

Waarschuwing en boete

Het definitief energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van een huis. Het label dient ook vermeld te worden in advertenties, zoals op Funda. Als het ontbreekt, krijgt u als verkoper of verhuurder een herinnering en de tijd om alsnog een label te regelen. Uiteindelijk kunt u een boete krijgen van maximaal € 405,-.

Hoe kom ik aan een energielabel?
Aanmelden nieuwsbrief

Schematische weergave warmteterugwinning

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt