Energiezuinige ventilatie met warmteterugwinning

Illustratie energiezuinige ventilatie door warmteterugwinning

De verwarming staat aan en kaarsen branden. Gezellige warmte op een gure winteravond. Uw ventilatiesysteem zorgt daarnaast voor verversing van de lucht. Gebruikte lucht is warm en deze wordt door uw ventilatiesysteem naar buiten geblazen. Zonde van de energie en uw portemonnee. Het is echter mogelijk om uit deze lucht de warmte te gebruiken om de frisse buitenlucht mee te verwarmen voor het uw woning binnenkomt. Dit heet warmteterugwinning. 

Warmte wordt hergebruikt met warmteterugwinning

Steeds meer ventilatiesystemen worden uitgevoerd met warmteterugwinning. Warmteterugwinning zorgt ervoor dat de warmte van binnen, via een warmtewisselaar, voor meer dan 95% wordt gebruikt om de koude buitenlucht voor te verwarmen. De vervuilde lucht gaat rechtstreeks naar buiten en de warmte blijft binnen.

Aanzienlijke energiebesparing

Terugwinnen van warmte levert een aanzienlijke energiebesparing op en is daarnaast milieuvriendelijk. Reken maar uit: als het buiten 2°C is en binnen 20°C, dan moet de verse lucht 18°C worden verwarmd. Met warmteterugwinning is dit ongeveer 1 graad. Het is daarom raadzaam om tijdens het stookseizoen de ramen dicht te houden om warmteverspilling tegen te gaan.

Warmteterugwinning van Zehnder – J.E. StorkAir

Een van de meest gebruikte warmteterugwin-systemen is die van Zehnder – J.E. StorkAir. Dit is de meest energiezuinige en comfortabele keuze die u kunt maken. In combinatie met de Zehnder ComfoBox wordt uw woning voorzien van koeling, verwarming, ventilatie en warm water. Alles in één systeem geïntegreerd. 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen