Goed nieuws voor zonnepanelenbezitters: terugverdientijd is nu slechts 6 jaar

Woonblok met zonnepanelen op de daken

De prijs van zonnepanelen is in een jaar met een derde gedaald, waardoor de terugverdientijd van zonnepanelen nu slechts 6 jaar is. Dit is twee jaar korter dan vorig jaar.

Dit betekent dat je nu, als je zonnepanelen koopt, binnen 6 jaar de investering hebt terugverdiend. De terugverdientijd is dus aanzienlijk korter geworden, wat zonnepanelen een nog aantrekkelijkere investering maakt.

Waarom is de terugverdientijd korter geworden?

De terugverdientijd van zonnepanelen wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder de prijs van zonnepanelen, de salderingsregeling, de terugleververgoeding en de stroomprijs.

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald, waardoor de terugverdientijd aanzienlijk is verkort. In 2022 kostte een set van 10 zonnepanelen nog 7.500 euro. Nu is dat slechts 5.000 euro.

Salderingsregeling

De salderingsregeling is een belangrijk voordeel wanneer je zonnepanelen hebt. Met de salderingsregeling mag je de stroom die je met je zonnepanelen opwekt, aftrekken van de stroom die je van het net afneemt. Dit verlaagt je energierekening aanzienlijk.

De salderingsregeling wordt vanaf 2025 wel stapsgewijs afgebouwd. Je krijgt dan minder geld terug voor je teruggeleverde stroom. In 2031 komt hier een terugleversubsidie voor in de plaats.

De terugleververgoeding is de vergoeding die je krijgt voor de stroom die je teruglevert aan het net. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van je energieleverancier.

Is het nog steeds interessant om zonnepanelen te kopen?

Ja, het is nog steeds interessant om zonnepanelen te kopen. De terugverdientijd is nu slechts 6 jaar, waardoor je de investering snel terugverdient. Ook is het vooruitzicht dat de stroom van het net voorlopig niet goedkoper wordt. Met zonnepanelen ben je dus de komende jaren écht voordeliger uit dan zonder.

Zonnepanelen laten installeren?

De terugverdientijd van zonnepanelen is nu slechts 6 jaar. Dit is twee jaar korter dan vorig jaar. Hiermee blijven zonnepanelen een super interessante investering. Wil je zonnepanelen laten installeren? Kijk ook eens naar onze Thuiscomfort-partners bij jou in de regio!

Gouden combinatie: dynamisch energiecontract met zonnepanelen