CE-certificatie implantaten moet de veiligheid garanderen

In een tv-uitzending van Radar op 1 en 8 december 2014 wordt het certificatieproces van medische hulpmiddelen in twijfel getrokken. De onderzoekers proberen een mandarijnennetje op de markt te brengen als bekkenbodemmatje en lijken daar wonderwel in te slagen. 

Producten die op de Europese markt gebracht worden, moeten standaard voorzien zijn van het label CE, dit staat voor: ‘Conformité Européenne’. Standaard medische hulpmiddelen kunnen door de fabrikant zelf gecertificeerd worden. In gevallen waar sprake is van extra strenge regels, zoals bij steriele producten, moet een Notified Body de certificering afgeven.

Mandarijnennetje

Daar nu lijkt het mis te gaan. In de Radar-uitzending is te zien hoe de specialisten van verschillende internationale Notified Bodies wel erg vertrouwen op de blauwe ogen van de fabrikant. Literatuurlijsten worden niet gecheckt en ook de ‘booby traps’ die de programmamakers in het ontwerp hebben ingebracht, worden niet ontdekt. Zo is het ontwerp gebaseerd op bestaande modellen waarvoor in het verleden ernstige waarschuwingen zijn afgegeven. Ook bevat het matje gaatjes; dit is prima voor een mandarijnennetje, maar in een bekkenbodemmatje kan zelfs het kleinste gaatje problemen opleveren met bindweefselgroei.

Situatie Nederland

In Nederland is DEKRA Certification B.V. aangewezen als Notified Body. In de uitzending van Radar worden zij niet genoemd als voorbeeld. Andere Notified Bodies mogen echter ook producten voor de Nederlandse markt certificeren. 

cta-nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen