Wat kan ik aan mijn woning laten isoleren?

Uw woning laten isoleren is misschien wel de beste manier om veel geld te besparen. Hoe beter de isolatie in uw huis is, hoe minder u stookt. En des te minder u betaalt. Daarnaast is een goed geïsoleerde woning zeer comfortabel in de winter én in de zomer. Kortom: woningisolatie is een erg rendabele investering.

Lagere kosten en lagere CO2-uitstoot door isoleren van uw woning

Een goed geïsoleerde woning is energiezuinig en dat is goed voor uw portemonnee, maar ook voor het klimaat. U stoot minder CO2 uit en hebt een veel lagere energierekening. Ook zijn de mogelijkheden voor een alternatief op gas veel groter met een goed geïsoleerde woning. 

Wat kunt u in uw woning laten isoleren?

Een woning is op verschillende plekken te isoleren. Zo kunt u uw dak, gevel, spouwmuren en vloer laten isoleren. Maar ook het zetten van dubbel- of driedubbelglas is een vorm van isolatie. 

Het is belangrijk om eerst te inventariseren hoe geïsoleerd uw woning al is. Samen met een expert bekijkt u wat de meest noodzakelijke isolatiemogelijkheden zijn voor uw woning. U kunt uiteraard klein beginnen door:

  • folie te plakken achter uw radiatoren
  • kieren te dichten onder bijvoorbeeld deuren
  • cv-leidingen in onverwarmde kamers te isoleren
  • deuren en ramen gesloten te houden wanneer u de verwarming aanzet

Het isoleren van uw dak, gevel, spouwmuren en vloer is een grotere investering. De isolatie van de spouwmuren van een hoekwoning kost ongeveer € 2000,-. U bespaart dan jaarlijks wel zo'n € 550,- aan energiekosten. 

Gevelisolatie

Een gevelisolatie levert veel voordelen op. Uw energierekening daalt gelijk en uw wooncomfort stijgt. Een makkelijke manier van gevelisolatie is om de spouwmuur te isoleren. Een spouw is een ruimte van ongeveer vier tot zes centimeter tussen een binnen- en buitenmuur. Deze ruimte laat u dan opvullen met isolatiemateriaal. Deze spouwmuurisolatie verdient u binnen vier jaar terug op uw energierekening.

Milieu Centraal heeft berekend dat een spouwmuurisolatie hetzelfde effect heeft als tien procent rente op uw spaarrekening. De huidige rente ligt onder de twee procent. Een beter geïsoleerd huis verlaagt uw energierekening, verhoogt uw comfort én draagt bij aan de waarde van uw woning.

Vloerisolatie

Met een goede vloerisolatie heeft u minder tocht, minder vocht, warmere voeten én een lagere energierekening. Een goed geïsoleerde vloer levert u een rendement van zeven procent ten opzichte van een spaarrekening, aldus Milieu Centraal. Daarbij heeft een geïsoleerde vloer een voordelig effect op de waarde van uw woning. 

Dakisolatie

Wanneer een dak niet goed geïsoleerd is verliest u heel veel warmte. Met een geïsoleerd dak woont u comfortabeler, zowel in de zomer als winter. Daarbij bespaart u flink op uw energierekening. Ook investeren in dakisolatie levert u een rendement van zeven procent ten opzichte van een spaarrekening op. 

Isolatieglas

Isolatieglas zorgt ervoor dat uw woning warm blijft. Met enkel glas gaat er veel warmte in de woning verloren. Isolatieglas voorkomt niet alleen tocht en kou, u heeft ook minder geluidsoverlast van buiten. HR++ glas is inmiddels de standaard in Nederland. Dit bespaart meer dan het dubbelglas dat in de meeste woningen zit. Tegenwoordig is er triple glas met drie isolatielagen. Dit isoleert nóg beter. 

Subsidies en andere mogelijkheden voor isoleringskosten woning

Voor particulieren is sinds 2017 geen subsidie meer beschikbaar voor het isoleren van een eigen woning. Voor een Vereniging van Eigenaren is dit nog wél mogelijk. Van de kosten kunt u dan ongeveer 20 procent terugkrijgen. Uw VvE moet dan wel de subsidie vóór de werkzaamheden aanvragen.

Energiebespaarlening

U kunt voor de isolatie van uw woning ook een energiebespaarlening aanvragen. Deze is boetevrij en heeft een lage rente. Dit kan bijvoorbeeld via het Nationaal Energiebespaarfonds. De besparing op uw energiekosten kan namelijk genoeg zijn om de maandelijkse aflossing van uw lening te dekken. Dit hangt natuurlijk wel af van hoe u uw woning laat isoleren en van uw energieverbruik.

Laag btw-tarief

Het isoleren van uw woning valt onder het 6 procent belastingtarief. Dit scheelt natuurlijk in de kosten. 

Thuiscomfort helpt u op weg met het isoleren van uw woning

Onze Thuiscomfort-partners helpen u graag met het isoleren van uw woning. U vindt al onze partners hier.  

Vakspecialist in uw buurt? Vind ze hier!

Energie besparen doe je nu: 12 verbeteropties!

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.