Hoe komen Sint en Piet uw schoorsteenloze, geïsoleerde woning binnen?

Vroeger gleden de Pieten moeiteloos door de schoorsteen een huis binnen om onze schoentjes te vullen met suikergoed en marsepein. Helaas is deze tijd voorbij. De meeste woningen hebben geen schoorsteen meer en ze zijn ook nog eens pot- en potdicht dankzij goede isolatie. Hoe is dat nu voor onze goede Sint? Hoe speelt de beste man in op deze grote veranderingen?  

Houdt dan niemand rekening met die goede oude Sint?

Omstreeks 1965 werd centrale verwarming in Nederland gemeengoed. Toch hielden mensen nog jarenlang hun openhaard, die ze dankbaar aanstaken op de koude dagen. Wel zo gezellig, dacht men. Nu we langzamerhand beseffen dat stoken niet goed is voor het milieu, verbouwen steeds meer mensen hun woning. Betere isolatie, minder warmteverlies. Vloerverwarming, warmtepompen, zonneboilers. Er zijn inmiddels verschillende duurzame oplossingen om een woning te verwarmen. Niemand lijkt rekening te houden met onze goede oude Sint.

'Je kunt vanaf het dak niet zien of een schoorsteen is dichtgetimmerd'

Sint Nicolaas: "Ieder jaar gaan er talloze schoorstenen dicht. Mijn Pieten en ik ervaren hier wel wat last van. Zo kun je bijvoorbeeld niet altijd zien vanaf het dak of een schoorsteen is dichtgetimmerd. Het is dan ook meermaals voorgekomen dat één van mijn Pieterbazen vastzat in een schoorsteen en wij pas dagen later ontdekten dat hij niet meer aan het ontbijt verscheen. Of nog erger: niet op de boot naar Spanje zat."

'Zet je iPad met Sinterklaasliedjes aan onderaan de schoorsteen'

Luisterpiet: "Wij vragen de kinderen dan ook dikwijls om hun iPad met Sinterklaasliedjes onderaan de schoorsteen te zetten zodat wij kunnen horen of de schoorsteen nog open is. Zo niet, dan gaan we gewoon via het raa.. eh, nou ja, dan komen we op een andere manier binnen. En ohja: heeft u nog een haard: een brandende haard is niet zo fijn. Ik dacht ik zeg het nog even..."

De tijd van het touwtje uit de brievenbus is voorgoed voorbij

Een ander probleem voor de Sint en zijn Pieten is het alarmsysteem. De tijd van het touwtje uit de brievenbus heeft helaas zijn beste tijd gehad. Moderne alarmsystemen zijn niet meer voor de grote villa's in het Gooi, maar ook voor de gewone man die zijn Xbox niet kan missen. Alarmsystemen die onderdeel uitmaken van een domoticasysteem bedient u vaak via uw smartphone. Sint begrijpt dat u liever inloggegevens en wachtwoorden hiervan geheim houdt. Daarom heeft hij iets anders bedacht...

'Alarmsystemen met infraroodstralen konden wij nog omzeilen'

"Het alarmsysteem is een ander obstakel dat mijn Pieten en ik proberen te trotseren. Alarmsystemen met infraroodstralen konden mijn lenige helpers nog omzeilen. De nieuwe varianten echter niet. Binnen een paar seconden zien mensen op hun mobiel gelijk dat wij binnen staan. Weg verrassing! Gelukkig hebben wij sinds een paar jaar een Sinterklaassatelliet de ruimte in gelanceerd. Met een smartphone bedienen wij de satelliet vanaf het dak en deze schakelt precies het juiste alarmsysteem uit", aldus Sint Nicolaas

Het mysterie van Sint Nicolaas en zijn Pieten...

"Hoe mijn Pieten en ik tóch uw woning inkomen zonder gebruik van de schoorsteen? Dat blijft voor u altijd een mysterie. Haha, zonder raadsels en geloof kan onze organisatie hoe dan ook wel opdoeken, niet waar?, grinnikt Sint Nicolaas"

'Nou, dag hoor!'

Hoe viert u dit jaar Sinterklaas? Vertel het ons op Facebook!

Feestdagen trekken elk jaar weer ongenode gasten

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.