Hoe werken infraroodpanelen?

Hoe werken infraroodpanelen in een woning?

Verwarmen met infraroodpanelen is interessant. Het kán een goede oplossing zijn om uw woning met infraroodpanelen bij te verwarmen. U hoeft dan immers minder gas te stoken en dat is voordelig voor het milieu. Hoe werken infraroodpanelen als verwarming?

Infraroodpanelen zijn geschikt voor ruimtes waar u weinig bent, zoals de badkamer of de studeerkamer. Maar ook boven uw vaste plek op de bank kan een infraroodpaneel zorgen voor een zeer behaaglijke temperatuur zonder dat u de verwarming omhoog hoeft te draaien. 

Infraroodpanelen combineren met uw gewone radiatoren kan een energiezuinige oplossing zijn

Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht, zoals radiatoren dat doen, maar het object dat ervoor staat. Bijvoorbeeld een stoel, een bank of u. Ze verwarmen dus heel gericht. Plaatst u een infraroodpaneel boven uw bank? Dan blijft u lekker warm, maar aan de andere kant van de woonkamer kan het nog behoorlijk fris zijn. De warmte van een infraroodpaneel voelt u tot op ongeveer 3 meter afstand.

Omdat de infraroodpanelen niet een hele kamer verwarmen, kan dit energiezuiniger zijn dan uw thermostaat een graadje hoger draaien. Wilt u wel de gehele kamer verwarmen, dan zijn infraroodpanelen alleen niet genoeg. U zou dan meerdere panelen moeten installeren om de (woon)kamer goed warm te krijgen. Dit scheelt dan gas, maar kost wel veel stroom. 

Infraroodpanelen zijn energiezuiniger dan ouderwetse straalkachel

Infraroodpanelen zijn elektrisch. De panelen hebben geen spiraal, zoals de ouderwetse straalkacheltjes van vroeger, maar een vlakke plaat. De vlakke plaat warmt op tot een temperatuur van 60 tot 200 graden. Op deze manier heeft u een groot stralingsoppervlak aan de voorkant. De achterkant van de panelen is goed geïsoleerd en verliest daardoor bijna geen warmte. Op deze manier krijgt u meer warmte met minder stroom dan bij het ouderwetse infraroodkacheltje. 

De beste plaats voor infraroodpanelen is het plafond

Het meeste profijt van de infraroodpanelen heeft u wanneer u ze aan het plafond plaatst. Op deze manier heeft het paneel namelijk de minste obstakels. Een optimale hoogte is ongeveer 2,6 meter boven de grond. 

Infraroodpanelen met bewegingssensor of thermostaat

Er zijn verschillende soorten infraroodpanelen op de markt. Zo zijn er panelen die alleen een aan/uit-schakelaar hebben, maar ook met een thermostaat die het paneel uitschakelt als de juiste temperatuur is bereikt. Sommige infraroodpanelen hebben een bewegingssensor die ervoor zorgt dat het paneel alleen inschakelt als er iemand voor zit of staat.

Infraroodpanelen laten installeren? Vind hier uw vakspecialist

Verwarmen met infraroodpanelen? Dit moet u weten

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen