Kind doucht onder warm water van zonneboiler

Een zonneboilersysteem is een installatie die energie van de zon opvangt en daarmee uw tapwater verwarmt. Zo kunt u zonder gebruik van een CV- of HR-ketel douchen of warm water uit de kraan halen. Een duurzame en slimme oplossing voor een zelfvoorzienend huis. Maar, hoe werkt een zonneboiler precies? 

Een zonneboiler werkt volgens hetzelfde principe als een opgewarmde tuinslang

De werking van een zonneboiler is eenvoudig uit te leggen. Stelt u zich een tuinslang voor die de hele dag in de zon ligt. De slang warmt op en het overgebleven water dat nog in de slang zit hiermee ook. Zonneboilers werken volgens hetzelfde principe.  

Een zonneboilersysteem bestaat uit 3 onderdelen

  • Zonnecollectoren
  • Geïsoleerd opslagvat
  • Pomp

Een zonneboilersysteem bestaat uit drie onderdelen: zonnecollectoren op het dak, een goed geïsoleerd opslagvat voor warm water en een sturing met een pomp.

De zonnecollectoren zijn zwarte platen met een gesloten buizensysteem. In dit buizensysteem zit een vloeistof (glycol). Dit buizensysteem zit ook als een gesloten spiraal rond het opslagvat. Dit is gevuld met leidingwater. Wanneer de zon schijnt warmt de vloeistof in het buizensysteem op de zonnecollectoren op. Dankzij de zwarte achterkant, loopt deze temperatuur soms wel op tot 120 graden. De pomp zorgt ervoor dat de hete vloeistof door het systeem loopt. Wanneer de temperatuur in de buizen hoger is dan in het opslagvat, schakelt de pomp in. Daardoor warmt de hete vloeistof het gevulde opslagvat op. Na een paar uur is de temperatuur al rond de 65 graden. Dit kan oplopen tot wel 90 graden. Wanneer de zonnecollectoren en de boiler bijna dezelfde temperatuur hebben, schakelt de regeleenheid de pomp uit. Door de goede isolatie en de grote opslag van de boiler kunt u zonloze uren prima overbruggen. Zo gebruikt u 's ochtends nog warm tapwater dat de vorige dag is opgewarmd. Op die manier heeft u warm tapwater op elk gewenst moment. 

In de winter combineert u (eventueel) de zonneboiler met een naverwarmer

Zelfs in de winter, wanneer de zonsterkte laag is, kan een boiler voldoende warm water produceren. Soms is het tapwater in de winter echter niet warm genoeg. In dit geval gebruikt u een naverwarmer. Dit is bijvoorbeeld een CV- of HR-ketel of een warmtepomp. Deze naverwarmers zorgen ervoor dat het water alsnog de juiste temperatuur bereikt.

Wat levert een zonneboiler op?

Zonnecollectoren leveren het meest op in Nederland wanneer deze op ongeveer 45 graden op het dak staan en gericht zijn op het zuiden. 

Met een zonneboilersysteem bespaart u flink op energiekosten voor warm tapwater én het is een duurzame oplossing. Het systeem stoot geen CO2 uit en zon schijnt altijd en raakt niet op, zoals fossiele brandstoffen dat wel doen. Een zonneboiler zorgt in sommige gevallen voor zestig procent minder gasgebruik voor warm tapwater. In combinatie met vloerverwarming kan dit zelfs de helft van het totale gasverbruik schelen. 

Met zonne-energie kunt u ongeveer zestig procent op energie besparen voor de verwarming van uw warme tapwater. Per vierkante meter aan zonnecollectoren wordt een voorraadboiler met een volume van veertig tot zestig liter gerekend. Het volume van de boiler mag iets groter zijn dan het dagverbruik. Het is van belang het waterverbruik van te voren te meten. Ook de spreiding van het watergebruik dient u van te voren te berekenen. 

auroSTEP zonneboiler van Vaillant

Voordelen van de zonneboiler

Zonne-energie is oneindig

De zon blijft voorlopig branden. Dit in tegenstelling tot de duur van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. En met de klimaatverandering erbij opgeteld, is het van belang dat we minder afhankelijk zijn van deze (vervuilende) vorm van verwarmen. Aardgas is naar schatting binnen zestig jaar op. Aardolie binnen een jaar of veertig. De zonneboiler is daarom een goed alternatief voor gas om uw water duurzaam te verwarmen.

Goed voor het klimaat

Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij. Dit draagt bij aan het broeikaseffect en daar moeten we van af. Een zonneboiler gaat ongeveer 25 jaar mee. Met het volledig gebruik van een zonneboiler vermindert een gemiddeld gezin wel vijftien ton (!!!) aan CO2-uitstoot. Dit kunt u vergelijken met 150 duizend kilometer rijden met een auto. 

Weinig onderhoud nodig

Onderhoud van een zonneboiler is slechts één keer per jaar nodig. En eens per vijf jaar moet u de koelvloeistof laten vervangen. 

Makkelijk met bestaand systeem te combineren

De zonneboiler kan overal op aangesloten worden. Wat uw huidige warmtebron ook is. Er zijn dus geen grote aanpassingen aan uw woning nodig. 

Lage energierekening

U wekt met uw zonneboiler eigen energie op. De kosten om water op te warmen bent u met een zonneboiler waarschijnlijk grotendeels of volledig kwijt. U investeert eenmalig in de installatie en aankoop van het zonneboilersysteem en na twaalf jaar hebt u dat terugverdiend. Nadat u het terugverdiend hebt, maakt u dan ook winst. 

Zonneboiler heeft hoog rendement

Het rendement van de zonneboiler is hoger dan die van zonnepanelen. Dit komt omdat water een goede geleider is. Kortom: warm water creëren met zonnecollectoren is veel gemakkelijker dan elektriciteit opwekken met zonnepanelen. 

Uw woning stijgt in waarde

Maakt u gebruik van zonne-energie? Dan krijgt uw woning een energielabel. Dit maakt uw huis meer waard. Mocht u uw woning ooit willen verkopen, dan heeft u hier profijt van. Zeker met oog op de toekomst. Duurzame energie gaat immers een steeds grotere rol spelen en u loopt voorop. 

Subsidie

De overheid stimuleert duurzame energie. Zonneboilers komen in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Soms zijn er ook lokale subsidies vanuit de gemeente mogelijk. 

Nadelen van de zonneboiler

Geen volledige vervanger van uw CV-ketel

De zonneboiler vervangt uw bestaande ketel vaak niet volledig. Het kan wel, maar vooral in de winter, wanneer de zon zich dagen lang niet laat zien, kan het zijn dat u deels afhankelijk blijft van een naverwarmer.

Zonnecollectoren moeten op uw dak passen

De zonnecollectoren komen op uw dak. Het dak moet daarom wel geschikt hiervoor zijn. Zo moet u een dakoppervlak van minimaal vier vierkante meter hebben en dakpannen bezitten die hier geschikt voor zijn. Hoe kleiner de afstand tussen de zonnecollectoren en de boiler is, hoe beter. U heeft dus plek nodig op uw zolder waar de boiler kan hangen. Zo'n boiler heeft al gauw een diameter van zeventig centimeter en is zeker een meter hoog. Het vergt dus wellicht wat aanpassingen aan uw woning. 

zonnecollector

De zonneboiler heeft een prijskaartje

Elke aanpassing aan uw woning kost geld. De prijs van een zonneboilersysteem ligt tussen de 1500,- en 4000,- euro. U verdient dit op den duur terug, maar daar gaan wel wat jaren overheen. Dit ligt zo ongeveer op twaalf jaar. Bent u niet van plan om zo lang in uw woning te blijven? Dan is dit prijskaartje misschien te hoog. 

Soms heeft u een vergunning nodig

Het is meestal niet nodig om voor zonnecollectoren een bouwvergunning aan te vragen. Maar de installatie moet wel aan een paar voorwaarden voldoen. De zonnecollectoren mogen niet uitsteken en op een plat dak niet te dicht bij de rand staan. Woont u in een rijksmonument of op een plek met een beschermd dorps- of stadsgezicht? Dan is de kans groot dat u geen vergunning krijgt voor een zonneboilersysteem. In ieder geval niet als dit zichtbaar is vanaf de straat. De gemeente kan u meer vertellen over de voorwaarden voor uw woning. 

Een zonneboiler = maatwerk

Kiezen voor een zonneboilersysteem vergt maatwerkadvies. Iedere woning en situatie is uniek. Persoonlijk advies is daarom zinvol.

Voor maatwerkadvies over zonneboilers kunt u onze vakspecialisten vrijbijvend benaderen. Deze kunt u hier vinden:  Vind vakspecialist

Meer weten over een zonneboiler? Neem contact op met één van onze specialisten!

Anderen lazen ook: Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?