Inbreker14304825XXXLarge

We hebben allemaal wel de horrorverhalen gehoord van online inbrekers die data verzamelen van je smart-apparaten of zelfs meekijken met je slimme camera. Maar hoe beveilig je jouw smart home apparaten tegen dit ongewenste bezoek?

De meest ‘eenvoudige stap is: koop geen slimme apparaten. Maar er zitten ook veel voordelen aan slimme apparaten, zoals het verhogen van comfort en het besparen van energie. Slimme thermostaten om op afstand het klimaat in huis te bepalen. Een oogje in het zeil houden bij je kinderen door een camera of babyfoon die aangesloten is via je wifi-netwerk of wat dacht je van je smart-tv zodat je ’s avonds je Netflix-serie kan kijken. Het is allemaal smart.

Het lijkt nagenoeg onmogelijk om niet mee te gaan met deze technologieën. Dit maakt beveiliging des te belangrijker. Met een aantal eenvoudige stappen kan je het online-inbrekers al een stuk lastiger maken.

Tip 1: Gebruik een sterk wachtwoord

Voor velen een gegeven; QWERTY en 123456789 kan écht niet meer. Zorg ervoor dat alle apparaten een sterk en uniek wachtwoord hebben van minimaal 10 karakters. Een combinatie van letters, cijfers en zelfs leestekens maakt het inbrekers al een stuk lastiger om jouw apparaten te kraken. Maak geen gebruik van cijfercombinaties die makkelijk te raden zijn zoals de verjaardag van je kinderen of je trouwdatum. Dit soort informatie is namelijk al vaak bekend via social media accounts, het aanmaken van een emailadres of via vrienden en familie.

Tip 2: Verander de naam van je router

De meeste smart-apparaten zijn verbonden via een wifi-netwerk oftewel de router. Dit is vaak stap één waarmee hackers proberen binnen te komen. Uiteraard moet dit apparaat een sterk wachtwoord bevatten, maar waar je wellicht nog niet over nagedacht hebt is de naam van de router. In de routernaam staan namelijk details over het merk en model. Deze handvatten maakt het voor ongewenst bezoek een stuk makkelijker om binnen te dringen. Verander deze naam dus! Weet je niet in wat? Hierbij een aantal opties:

  • Michiel de Router
  • Wifi Soerjadi
  • Jodelawifi 
  • Pretty Fly For A WiFi

En als je écht je buren aluminium hoedjes wil laten dragen:

  • AIVD Afluisterplantenbak G19-2

Tip 3: 2- stap authenticatie

Na het invullen van je wachtwoord kan je nog een tweede veiligheidslinie instellen, namelijk de 2-stap authenticatie. Wanneer je jouw wachtwoord hebt ingevuld krijg je een bericht op bijvoorbeeld je telefoon of in je e-mail met een code die je moet invullen. Zo kan er alleen ingelogd worden wanneer iemand in het bezit is van je telefoon of e-mail. En die verliezen we niet zo snel uit het oog. Organisaties die 2-stap authenticatie gebruiken voor inloggen zijn onder andere banken en overheidsinstanties zoals Digi-D.

Tip 4: Blijf up-to-date

Er worden constant nieuwe manier gevonden door deze internetcriminelen om binnen te dringen. Producenten van smart-apparaten brengen dan ook steeds vaker updates uit om de beveiliging van hun producten te verbeteren. Zorg er dus voor dat jouw apparaten voorzien blijven van de laatste updates om de laatste veiligheidsstandaarden in huis te halen.

Praat mee op Facebook
Installateur nodig? Vind ze hier in jouw eigen regio!

webcams