Hoe houd ik deze kwelgeest buiten de deur?

Mier in huis

Waar ze vandaan komen weet niemand. Maar opeens lopen er weer hordes mieren door het huis en in de keuken. Op zich niet gevaarlijk, maar ook niet bepaald fris. En als ze over uw aanrecht lopen, zelfs tamelijk onhygiënisch. Wat kunt u doen om de kleine kriebelbeestjes buiten de deur te houden? En hoe voorkomt u dat één mier een hele kolonie wordt?

Houd mieren buiten de deur met 4 actiepunten

1. Ken uw kwelgeest

Het tegengaan van een mierenplaag start met het bestuderen van de mier in kwestie. Gaat het om een glanzende houtmier, een driefmier of een draaigatje? Als u weet welke mier uw woning bezoekt, weet u ook waar deze normaal gesproken nestelt en hoe u deze specifieke soort buiten de deur houdt.

2. Poetsen, poetsen, poetsen

Een schoon huis vormt de beste remedie tegen mieren. Verwijder broodkruimels direct na de maaltijd. Vervang de afvalemmerzak tijdig. En laat geen vuile vaat op het aanrecht staan.

Hebt u een huisdier? Sproei rondom de etensbakjes dan azijn, aangelengd met water, om te voorkomen dat mieren hier een feestmaal aanrichten.

3. Wis mierensporen uit

Als u een mier ziet, volgen er waarschijnlijk meerdere. Dat komt doordat mieren op hun gevolgde pad een geurspoor achterlaten. Aan de hand van dit spoor vinden hun soortgenoten hun weg richting uw huis.

Weet u hoe mieren uw woning betreden? Maak dan een mix van 1 deel azijn op 4 delen water aan en besproei hiermee de vloeren en muren waar u een mierenspoor vermoedt. Om zo het spoor te onderbreken en de mieren – soms letterlijk – het bos in te sturen.

4. Sluit de poort voor ongenode gasten

Hoe klein ook, een mier heeft altijd ruimte nodig om uw huis te betreden. Controleer uw voorgevel, voor- en achterdeur en ramen op kieren. Denk daarbij driedimensionaal. Een mier kan gemakkelijk via een bovenlicht of een dakrand uw woning betreden.

Met slimme ventilatie houdt u mieren buiten, maar zorgt u er tegelijkertijd voor dat frisse lucht nog wel naar binnen kan.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen