Huis in 2021 verduurzamen? Dit moet je weten over de nieuwe ISDE-subsidie

Sparen voor duurzame energie

Ben je van plan dit jaar je huis te verduurzamen? Dan kun je daar subsidie voor aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Tot vorig jaar kon je aanspraak maken op twee verschillende subsidiepotjes. Nu is het er nog maar één. Maar dat heeft ook voordelen. Wat moet je weten? 

SEEH en ISDE samen in één pot

Wanneer je je woning wilde verduurzamen maakte je tot eind december 2020 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) aanspraak op twee subsidiepotten. Eén voor het isoleren van je huis (de SEEH) en één voor oplossingen zoals een warmtepomp of een zonneboiler (ISDE). Sinds dit jaar zijn deze twee potten samengevoegd om de aanvraag makkelijker te maken. En voor extra stimulans om je woning nu toch echt te verduurzamen. 

Minder geld in de subsidiepot, maar langere aanvraagtijd

Of het echt voordeliger wordt voor woningeigenaren is nog maar de vraag. Waar voorheen opgeteld ongeveer 180 miljoen euro aan subsidie ter beschikking werd gesteld, is dat dit jaar 124 miljoen. Een stuk minder dus. Maar, er zijn wel andere regels bijgekomen die het tóch voordeliger maakt voor veel woningeigenaren. Zo heb je nu bijvoorbeeld langer de tijd om de subsidie aan te vragen. Eerst moest dat binnen 6 maanden na het realiseren van de verbouwing. Nu heb je er 12 maanden de tijd voor. 

Woningtype niet meer relevant voor subsidie isolatie

Ook is de subsidie niet langer afhankelijk van het woningtype. Voorheen moest je bijvoorbeeld met een vrijstaande woning minimaal 50 vierkante meter spouwmuur isoleren om voor de SEEH-subsidie in aanmerking te komen. Bij een tussenwoning was dat minimaal 15 vierkante meter. Nu is het 15 vierkante meter voor álle woningen. 
Heb je een etagewoning? Dan wordt het wel iets minder voordelig. Eerst kon je al vanaf 13 vierkante meter subsidie voor spouwmuurisolatie krijgen. Nu moet dat ook minimaal 15 vierkante meter zijn. 

Ook bij andere vormen van isolatie wordt per vierkante meter gerekend. De nieuwe bedragen kun je hier vinden. 

Eén isolatiemaatregel, maar wel in combinatie met duurzame energie-installatie

Maar er is nóg meer veranderd. In de vorige regelgeving moest je minimaal twee isolatiemaatregelen nemen om in aanmerking te komen voor subsidie. Nu hoeft het maar één maatregel te zijn. Maar wel in combinatie met een warmtepomp, zonneboiler óf aansluiting op een warmtenet. Je moet dus hoe dan ook twee maatregelen uitvoeren om in aanmerking te komen voor subsidie.

Verening Eigen Huis vindt dat jammer, schrijven ze in hun maandelijkse magazine. "Deze regels verhogen namelijk de drempel voor huishoudens met een beperkt budget om hun woning te verduurzamen."

Subsidiepot is er elk jaar

Een ander voordeel aan de nieuwe regeling is dat je nooit bang hoeft te zijn dat de subsidiepot op is. Mocht de pot al leeg zijn tijdens de aanvraag, dan kun je het gewoon aanvragen voor het volgende jaar. Voorheen was die garantie van nieuw subsidiegeld in het jaar erna er niet. 

Waterzijdig inregelen niet meer binnen de subsidieregeling

Sommige energiebesparende maatregelen vallen vanaf dit jaar niet meer onder de subsidieregeling, zoals een energiebesparende thermostaat, waterzijdig inregelen van een cv-installatie en een ventilatiesysteem. Dat waterzijdig inregelen niet meer in de regeling valt, is jammer. Het is sinds vorig jaar verplicht wanneer je een nieuwe cv-ketel koopt én het zorgt voor een zuiniger gebruik van de cv-installatie.  

Meer weten over de nieuwe ISDE-subsidieregeling? Alle informatie vind je op rvo.nl

Verhuizen? Vraag voor 2021 een definitief energielabel aan en bespaar honderden euro’s