Inloopdouche Bettefloor

Welke maatregelen treffen senioren om hun woning geschikt te maken voor langdurige bewoning? WoonKennis deed onderzoek en concludeert: de inloopdouche wordt het vaakst geplaatst, gevolgd door een antislipvloer en verlaagde drempels. 

Techniek vergroot het wooncomfort en de veiligheid thuis

Nu het staatsgefinancierde bejaardenhuis feitelijk is afgeschaft en de drempel voor het verpleegtehuis steeds hoger wordt opgetrokken, moeten steeds meer ouderen langer op zichzelf blijven wonen – al dan niet met hulp van de thuiszorg of mantelzorgers.

Technische maatregelen aan de eigen woning vergroten hierbij het wooncomfort, maar ook de veiligheid van mensen en inmiddels is er een compleet scala aan producten op de markt om langer zelfstandig thuis wonen te ondersteunen. Van douche-wc’s en verlaagde toiletten tot elektronische hulpmiddelen als persoonsalarmering en brandmelders, al dan niet verbonden met een alarmcentrale of de smartphone van mantelzorgers. Volgens het WoonKennis-onderzoek treft 30% van de ouderen boven de 50 jaar maatregelen in dit kader. Van de groep boven de 65 jaar is dit 40%.

De 10 meest geplaatste woningaanpassingen bij ouderen

Er is veel mogelijk, om de woonomgeving van ouderen veiliger en toegankelijker te maken en te houden. Maar welke maatregelen worden er nu werkelijk gekozen door de groep ouderen? Volgens het onderzoek van WoonKennis ziet de top-10 er als volgt uit:

  1. Inloopdouche (61%)
  2. Antislipvloer (35%)
  3. Verlaagde drempels (34%)
  4. Aangepast toilet (32%)
  5. Wandbeugels (28%)
  6. Douchezitting (22%)
  7. Brede deurposten (19%)
  8. Schuifdeur (11%)
  9. Aangepaste wastafel (9%)
  10. Automatische verlichting (2%)

Financiering via Wmo of eigen geld

Wat opvalt is dat vooral mechanische aanpassingen worden getroffen om de woningen van ouderen aan te passen. Elektronische hulpmiddelen zijn op dit moment nog minder in zwang.

Woningaanpassingen worden voor een klein deel betaald uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In toenemende mate worden woningaanpassingen echter gefinancierd door mensen zelf.

Bron: WoonKennis

Zoek een vakspecialist

Gat tussen bewustwording en besluitvorming bij woningaanpassingen ouderen

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt