Instellen van een cv-ketel is een precies werkje

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vallen er jaarlijks gemiddeld 100 gewonden en 10 doden door koolmonoxidevergiftiging in Nederland. Naast slecht functionerende geisers en gaskachels, wordt hierbij gewezen op de toename van het aantal ondeskundig geplaatste en slecht onderhouden cv-ketels. De keuze voor een vakbekwame specialist lijkt van levensbelang.

Deskundige installatie voor extra zekerheid

Moderne cv-ketels als koolmonoxidebron

Televisieprogramma Dit is de dag Onderzoek stelde vast dat het aantal slachtoffers door geisers afneemt, mede omdat het aantal geisers in ons land al jaren terugloopt. Maar ook moderne cv-ketels kunnen een bron vormen van het reukloze koolmonoxidegas – voor 2013 betreft het 83 slachtoffers. In Dit is de Dag Onderzoek zegt Brandweer Nederland hierover: “Iedereen kan in feite fröbelen met gasinstallaties, met gastoestellen. Dat komt omdat er te weinig regelgeving is op dat gebied.”
Na afschaffing van de Vestigingswet voor bedrijven in 2007 hoeven installatiebedrijven niet meer te voldoen aan bekwaamheidseisen. In buurlanden België en Duitsland is dit wel nog het geval.

Thuiscomfort-specialisten

De specialisten op Thuiscomfort zijn geselecteerd omdat zij kwaliteit leveren. Het zijn stuk voor stuk ervaren installateurs die bekend zijn met de laatste theorie en regelgeving op dit gebied en daar ook naar handelen, zoals Van Rennes Installatietechniek uit Klaaswaal (Zuid-Holland): “Het belang van een kwaliteitsinstallateur is groot. Bij plaatsing van een nieuwe cv-ketel en bij het noodzakelijke onderhoud wordt te vaak enkel naar de kosten gekeken in plaats van de achterliggende kwaliteit. Het gebrek aan een officieel keurmerk is hieraan debet.” Een specialist bij u in de buurt, vindt u hier.

Koolmonoxide- of brandmelder

Koolmonoxide of CO is een geur-, smaak- en reukloos gas. Zodra u hiermee in aanraking komt, merken uw zintuigen het niet op. Tegelijkertijd kan een verhoogd CO-niveau zeer schadelijk zijn voor uw gezondheid. Voor extra zekerheid plaatst u rondom de cv-ketel en op andere centrale plaatsen in uw woning koolmonoxide- en brand/rookmelders. Denk ook na over ontsnappingsroutes, mocht er toch een calamiteit plaatsvinden.

Rookmelder van Gira in rokerige ruimte

Juiste plaatsing koolmonoxidemelder

Koolmonoxide is een relatief zwaar gas. Om die reden moeten koolmonoxidemelders relatief laag op de wand worden gemonteerd, op zo’n anderhalve meter hoogte. Plaatsing gebeurt idealiter in de buurt van de mogelijke bron van CO, een geiser, cv-ketel, open haard of gaskachel. Om vals alarm te voorkomen dient de melder zo’n 1,5 meter afstand van deze apparaten te worden geplaatst.

Wel plaatsen

  • In ruimtes met een verbrandingsapparaat
  • In ruimtes waar u veel tijd doorbrengt
  • In slaapkamers, liefst in de buurt van het hoofdeinde

Niet plaatsen

  • Naast een gasfornuis
  • Boven een radiator of een andere warmtebron
  • In de buitenlucht of op tochtige plekken
  • In afgesloten of vochtige ruimtes
  • Achter gordijnen, de bank of een kast
Aanmelden nieuwsbrief

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.