Kinderen speuren naar gevaarlijke situaties bij opa en oma thuis

De grootste risicogroep van ongelukken met brand zijn senioren en kinderen. Brandweer Limburg-Noord start daarom een unieke proef waarin ze kleinkinderen inzetten om de woning van opa en oma te controleren op gevaarlijke situaties. 

Ouderen vaakst slachtoffer van woningbrand

Brandweer Limburg-Noord begint deze woningcheck omdat ouderen het vaakst slachtoffer zijn wanneer er brand uitbreekt. Meer dan de helft van de mensen die omkomen bij een woningbrand zijn boven de 60 jaar oud. 

'Ouderen bereik je het makkelijkst via de kleinkinderen'

Volgens Nick Boersma van Brandweer Limburg-Noord is het lastig om woningen van senioren af te gaan om ze te controleren op brandveiligheid. Een creatieve oplossing hiervoor was dan ook hard nodig. Hoe bereik je ouderen nou het gemakkelijkst? Juist: via de kleinkinderen natuurlijk! Zowel de kinderen als de opa’s en oma’s zijn razend enthousiast. 

Kinderen opleiden tot 'woningchecker'

Kinderen uit groep 7 en 8 werden in een ochtend of middag opgeleid tot een echte ‘woningchecker’. Ze kregen een korte introductie over het belang van brandveiligheid en daarnaast legde de brandweer uit waar ze in de woning op moeten letten om brand te voorkomen. Ook leerden ze de kinderen hoe je veilig een huis uit vlucht bij brand. 

Na deze training zijn de kinderen in staat om een kleine woningcheck op brandveiligheid uit te voeren bij hun opa en oma. Ook geven ze, waar nodig, tips en adviezen over brandveiligheid.

'Checken op brandveiligheid is geen overbodige luxe'

Brandweerman Nick Boersma ervaart dagelijks dat checken op brandveiligheid geen overbodige luxe is. Zo was hij onlangs bij een mevrouw die een pan op het gasfornuis had staan. De niet gebruikte gaspitten had ze bedekt met enveloppen zodat ze vetvlekken kon voorkomen. Een levensgevaarlijke situatie waar deze mevrouw totaal niet bij stilstond. Volgens Boersma kunnen (klein)kinderen een zeer belangrijke rol spelen bij het voorkomen van dit soort situaties. 

Nu lokaal, in de toekomst landelijk

De proef wordt nu in vier Limburgse gemeenten uitgevoerd. Naar verwachting volgt er ook een landelijk programma binnenkort. 

Bron: Brandweer Limburg-Noord

Wat vind u van deze proef? Praat mee op onze Facebookpagina!

Roken en koken veroorzaken bij senioren de meeste branden

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.