Mislukte lifehack in huis: man in pak met lampenkap op zijn hoofd houdt een peertje vast

Een lifehack staat voor een slimme, onconventionele oplossing van een probleem. Vaak wordt het bedoeld in combinatie met nieuwe technologie. Meer doen in minder tijd. Productiever worden met dezelfde middelen. En vindingrijk zijn. Dat is typisch lifehacking. 

Lifehacks in huis. Hoezo: 'dat werkt nu eenmaal zo?'

De lifehacker kenmerkt zich door een voortdurend gevoel van onrust. Vertel ‘lifehackers’ niet “dat dit nu eenmaal altijd zo werkt.” Die mededeling werkt op hen als een rode lap op een stier. Want dat het altijd zo heeft gewerkt of is gegaan, wil nog niet zeggen dat het niet anders kan!

Lifehackers zijn slimme mensen en hun ‘lifehack’-radar staat altijd aan. Elk probleem waar ze tegenaan lopen, kan worden opgelost. Al moeten ze eerst honderd keer hun neus stoten, want ook mislukking hoort bij lifehacks.

Het idee van lifehacking is overigens toepasbaar op alle aspecten van het leven:

  • werk
  • persoonlijke ontwikkeling
  • transport
  • communicatie
  • gezondheid
  • gadgets
  • vrije tijd
  • opvoeden
  • huishouden

Valt er thuis veel te lifehacken?

Veel uitvindingen in de huiselijke sfeer zijn oorspronkelijk het product van lifehacks, al noemden we het in die tijd waarschijnlijk eerder ‘uitvindingen’ of ‘2.0’. Denk aan de stofzuiger, de zelfreinigende oven of de lamp

Tegenwoordig hebben veel lifehacks een connectie met het internet. Het Internet of Things is volledig bij elkaar gehackt door mensen die naar hun koelkast, televisie, badkraan of yogamat keken en dachten dat daar méér uit te halen is.

Lifehacken voor beginners

Stel: u wilt uw woning zo inrichten dat u er met meer plezier en energie op een inspirerende en rendabele manier in kunt leven... hoe pakt u dit aan? Het antwoord dat de doorgewinterde lifehacker zal geven is: u moet gewoon ergens beginnen.

Kijk welke blokkades er zijn om prettig te leven. Bedenk hoe het beter kan en ga aan de slag.

Vaak is de oplossing een kwestie van een keer Googlen. In andere gevallen moet u zelf aan de slag gaan om uw lifehack in de praktijk te brengen. 

Life hack in de woonkamer: opladers netjes weggestopt in een lade

Bekijk ook: 30 life hacks voor huisdecoratie (Engelstalig artikel met leuke voorbeelden)