Jongere hand dekt oudere af die steunt op een rolstoel

Mantelzorgers hebben de afgelopen maanden moeten knokken om hun welverdiende vakantie zeker te stellen. Dit zegt Mezzo, de vereniging van mantelzorgers op basis van een recent uitgebracht Trendrapport. Bij de zoektocht naar vervangende zorg stuiten zij op veel regelwerk, lange doorlooptijden en verwijzingen van het kastje naar de muur. 

Onvoldoende passende respijtzorg voor mantelzorgers

De zorg even kunnen overdragen. Dat is essentieel voor veel mantelzorgers: vanwege werk, een ziekenhuisbezoek en om even op adem te komen – bijvoorbeeld op vakantie. Toch is er op dit moment niet voldoende passende respijtzorg voor mantelzorgers die dat nodig hebben.

Drempel

De voorwaarden van gemeenten en zorgverzekeraars voor de toegang tot respijtzorg werpen een drempel op voor mantelzorgers. Daarnaast bieden verpleeghuizen minder logeerplekken aan, vanwege de kosten en het feit dat locaties moeten sluiten of samengaan. En het is moeilijker om de vervangende zorg die wel beschikbaar is, geregeld te krijgen.

Frustraties

Een vakantie zou ontspannend moeten zijn, maar de afgelopen maanden sprak Mezzo aan de Nationale Mantelzorglijn mantelzorgers bij wie de frustraties hoog opliepen bij het regelen van een welverdiende vakantie. De telefonische hulplijn constateert een verdubbeling van het aantal vragen en signalen over respijtzorg die binnenkomen, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Afspraken nakomen

Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo: ‘Om op vakantie te gaan moeten mantelzorgers de zorg voor hun naaste kunnen waarborgen. Als het niet te regelen valt met familie of vrienden, moeten zij kunnen rekenen op de beschikbaarheid en flexibele inzet van betrouwbare respijtzorg.’

Mezzo vindt dat gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars hun afspraken over voldoende, op afroep beschikbare respijtzorg en de informatievoorziening hierover onder de loep moeten nemen.

In het bijzonder moeten zij hun verantwoordelijkheid nemen voor kortdurende, volledige overname van de zorg voor vakantie. Daarmee zijn immers nog hogere kosten te voorkomen, namelijk die van de mantelzorgers die overbelast raken. 

Bron: Mezzo

Aanmelden nieuwsbrief

Thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen