Minder CO-ongevallen met een concentrische rookgasafvoer

Slapende vrouw in bed

Bijna de helft van de ongevallen met koolmonoxide (CO) is gerelateerd aan de cv-installatie. Een vijfde van de ongevallen zijn volgens een recent rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid te wijten aan het niet functioneren van de afvoervoorziening. In veel landen om ons heen zijn concentrische rookgasafvoersystemen voor cv-toestellen daarom al verplicht. Nefit speelt hierop in door HR-toestellen te voorzien van een standaard concentrische adapter. 

Concentrische rookgasafvoer van Nefit: veilige pijp-in-pijp constructie

Met een concentrische afvoer (pijp-in-pijpconstructie) wordt het aantal koolmonoxideongelukken in Nederland naar verwachting verlaagd. In ons land was het altijd gebruikelijk om gescheiden aan- en afvoerpijpen te plaatsen rondom de cv-ketel voor toevoer van verse lucht en afvoer van verbrandingsgassen. Dit is een veilig systeem, mits goed geïnstalleerd en onderhouden.

Dubbelwandig systeem voert CO-gas af

Een concentrisch rookgaskanaal wordt gezien als nóg veiliger. De pijp-in-pijpconstructie voor afvoer van verbrandingsgassen en toevoer van verse lucht zorgt voor een dubbele wand. Mocht er als gevolg van onvolledige verbranding in een cv-ketel CO-gas ontstaan, minimaliseert zo’n concentrische rookgasafvoer de kans op lekkage en het vrijkomen van giftige gassen. Immers: áls er al een lek ontstaat, lekt het dodelijke koolmonoxide in de tweede, buitenste pijp en niet in de woning zelf.

Nefit biedt uitkomst met een standaard concentrische adapter

In Nederland is tot dusver in slechts 10% van de gevallen een concentrische afvoer geplaatst rondom de cv-ketel. De vraag naar concentrische systemen is na het rapport van de Onderzoeksraad in een stroomversnelling geraakt. Alle Nefit HR-toestellen waren al geschikt voor concentrische afvoer, zij het met een optionele adapter. Door nu ook toestellen te leveren met een standaard concentrische adapter, wil Nefit een bijdrage leveren aan verdere verbreiding van concentrische afvoersystemen.

Nefit ProLine NxT HR ketel met standaard concentrische adapter

ProLine NxT eerste Nefit HR-ketel met standaard concentrische adapter

Het eerste type HR-ketel van Nefit met een standaard concentrische adapter is de ProLine NxT. De concentrische variant ProLine NxT CT komt beschikbaar in dezelfde varianten als de huidige serie, CW3, CW4 en CW5, en kent dezelfde specificaties. ProLine NxT CT is onder andere voorzien van een Low Energy cv-pomp, met een elektriciteitsverbruik dat tot 75% lager ligt dan dat van conventionele pompen. Ten opzichte van een HR-ketel van 15 jaar oud bespaart ProLine NxT CT 195 euro op jaarbasis bij een gasverbruik van 2000 m3. Met het Nefit Multigasblok is het toestel bovendien klaar voor de verwachte komst van G+-gas in de nabije toekomst en H-gas rond 2030.

De prijzen van de concentrische variant ProLine NxT zijn gelijk aan die van de toestellen met parallelle tweepijpsadapter.

Stop sluipmoordenaar koolmonoxide

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt