Onderdruk in open haard door krachtige afzuigkap

De open keuken is populairder dan ooit, maar niemand wil na het koken in de woonkamer in de etensluchtjes zitten. Om die reden worden de motoren van afzuigkappen en ventilatieboxen steeds krachtiger uitgevoerd. Zo’n verbeterde mechanische afzuiging kan echter wel gevolgen hebben voor de afvoer van rookgassen vanuit met name open verbrandingstoestellen. 

Onvolledige verbranding rookgassen door onderdruk

Mechanische afzuiging, als onderdeel van een ventilatiesysteem of in de vorm van een afzuigkap, wordt steeds effectiever. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws voor wie waarde hecht aan frisse lucht in huis, bijvoorbeeld vanwege een allergie. Maar de nieuwste generatie mechanische ventilatietoestellen is zó krachtig, dat dit gevolgen kan hebben voor open haarden en andere (open) verbrandingstoestellen in huis.

Door onderdruk worden afvoergassen uit de rookgasafvoer gezogen, met als gevolg een onvolledige verbranding in het verbrandingstoestel. Hierdoor kan koolmonoxide ontstaan en de kamer ingezogen worden. 

Open verbrandingstoestellen

Het gevaar van onderdruk bestaat voor alle open verbrandingstoestellen, zoals open haard, pelletkachel, geiser of cv-ketel, zelfs als deze beschikken over een thermische terugstroombeveiliging (TTB).

Cv-ketels die op een centrale afvoer aangesloten zijn, moeten ook luchtdicht zijn afgesloten. Anders trekt ook hier de mechanische ventilatie de rookgassen uit het kanaal.

Voldoende ventilatie & CO-melder

Onderdruk ontstaat doordat er in de ruimte meer lucht wordt afgezogen dan dat erin komt. U kent het gevoel misschien wanneer uw oren 'ploppen' als er ergens een deur open gaat. Een oplossing voor de onderdruk kan zijn het plaatsen van voldoende ventiilatieroosters in wanden of deuren, of het laten van een kier onderaan binnendeuren, zodat lucht elders vandaan aangevoerd kan worden. (Wat eruitgezogen wordt aan lucht, moet elders weer worden aangevoerd.) De specialist kan dit rekensommetje voor u maken en u adviseren over een passende ventilatieoplossing.

Om extra zekerheid te creëren kunt u ook een goedgekeurde koolmonoxidemelder laten plaatsen, in de buurt van het verbrandingstoestel.

Meer informatie?

Wilt u zeker weten dat de mechanische ventilatie bij u in de huis is afgestemd op de aanwezige verbrandingstoestellen? De Thuiscomfort-specialist denkt graag met u mee en adviseert een oplossing die zowel comfortabel als veilig is.

Onderdruk op een verbrandingstoestel

Zoek een specialist voor veilige mechanische ventilatie

Pelletkachel, de relaxte, CO2-neutrale manier van hout stoken

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt