Cv-ketel stuk of laten onderhouden? Op 1 april 2023 is de Gasketelwet in werking getreden. Dat betekent dat er alleen nog maar gecertificeerde monteurs jouw cv-ketel mogen installeren of onderhouden. Het installatiebedrijf én de monteur moeten nu dus beschikken over een Bewijs van Vakmanschap, ofwel een CO-erkenning. Deze wet is ingevoerd met als doel om het aantal ongelukken met koolmonoxide flink te verminderen.
Waarom is er een Gasketelwet?
De Gasketelwet is er gekomen nadat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een rapport publiceerde over het werken aan gasverbrandingsinstallaties en de gevolgen hiervan. Koolmonoxide was een belangrijk onderwerp in het rapport. Ongelukken met koolmonoxide zorgen elk jaar voor tien tot twintig doden en honderden belanden in het ziekenhuis. Dit zijn niet alleen bewoners, maar ook monteurs.
De Gasketelwet is opgenomen in het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan alle voorschriften waar bouwwerken aan moeten voldoen en op welke manier er veilig gebouwd of gemonteerd hoort te worden.
Wat is de consequentie van de Gasketelwet?
De ingang van de Gasketelwet betekent dat installatiebedrijven meer kosten moeten maken door het certificeren van het bedrijf en hun monteurs. Maar de kosten voor jou, als particulier worden waarschijnlijk ook duurder. Dit heeft te maken met meer verplichte controles bij het onderhouden van een cv-ketel. Maar door de nieuwe wet wordt er ook strenger gekeken naar bijvoorbeeld de rookgasafvoerbuizen. Zijn die ouder dan de cv-ketel zelf? Dan is de kans groot dat die compleet vervangen moeten worden. Dat betekent dat in ieder geval de eerst komende onderhoudsbeurt, de kosten flink kunnen oplopen.
Geen certificaat? Dan ben je strafbaar!
Nu de Gasketelwet is ingegaan moeten alle cv-monteurs gecertificeerd zijn. Gaan zij zonder certificaat aan het werk, dan riskeren zij een hoge boete. Ook is het voor jou als particulier strafbaar om te kiezen voor een installatiebedrijf die zijn certicifering niet op orde heeft. Controleer dan altijd goed van tevoren of ze gecertificeerd zijn. Het is immers niet alleen om een boete voorkomen, maar vooral voor je eigen veiligheid!