Het masker van een ouderdomspak

Festivals prikkelen de zintuigen. Er is veel te zien, te horen, te ruiken en te proeven. En dit jaar valt er op Lowlands ook nog wat te leren door te voelen. Onderzoekers van Raboudumc staan met twee teams klaar om festivalgangers in een ouderdomspak te hijsen. Niet alleen om ze meer bewust te maken over ouder worden, maar ook om te onderzoeken hoe mensen de beperkingen ervaren.

Jong geleerd is oud gedaan, toch?

Eenmaal in een ouderdomspak worden de deelnemers van het onderzoek gevraagd simpele dingen doen, zoals opstaan en gaan zitten, en rondlopen met obstakels. Het pak simuleert slecht zicht, stijve gewrichten en trillende handen, waardoor de deelnemers zich zullen realiseren hoe het voelt om ouder te worden.

In het belang van de wetenschap

Dit levert natuurlijk een schat aan inzichten op. Volgens Radboudumc hebben jongeren en ouderen elkaar nodig, is er ook meer contact tussen de generaties nodig. Het Lowlands-experiment kan ertoe leiden dat jongeren hun beeld van ouderen bijstellen en meer begrip krijgen. Andersom laat het jongeren ook nadenken over hoe ze zelf oud worden en wat ze van hun toekomst verwachten.

De soep eten als ie heet is

Het is logisch om maatregelen te nemen als het moment daar is. Met ouder worden sluipen de beperkingen er echter langzaamaan in en is ‘het moment’ minder goed te herkennen. Veel aanpassingen in en rondom huis zien we dan vrij laat gebeuren. Juist voortijdig mensen op de hoogte brengen en inspireren met wat er mogelijk is, kan uw leven een stuk comfortabeler maken. Loop eens een rondje in ons online demohuis voor meer ideeën en inspiratie.

Potje zitvoetbal spelen met een verouderingspak

Thema's

Ouder worden is topsport. Zo wordt u kampioen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen