Schematische weergave werking NL-Alert

Bent u aangesloten bij NL-Alert? Op maandag 1 juni om 12.00 uur verstuurt de overheid een controlebericht. Aan de hand van dit bericht kunt u nagaan of uw telefoon goed staat ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat. U hoeft dus niets te doen!

Wat is NL-Alert?

Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie, zoals een grote brand, een dreigende overstroming of problemen met het drinkwater, met een tekstbericht informeren. De meeste mensen hebben altijd een mobiel bij zich. Daardoor worden met NL-Alert meer mensen bereikt tijdens een noodsituatie.

Welk netwerk ondersteunt NL-Alert?

Alle aanbieders van mobiele telefonie ondersteunen NL-Alert. Op dit moment kunnen mensen NL-Alert nog niet ontvangen als zij met het 4G-netwerk zijn verbonden. In de loop van 2015 worden de netwerken geschikt gemaakt voor de verzending over 4G en is NL-Alert ook op 4G te ontvangen.

Hoe stel ik NL-Alert in?

Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen moet je dit zelf doen. Ga daarom nu naar de NL-Alert instelhulp en ga na of je jouw mobiel moet instellen.

Cobra

Sinds de introductie is NL-Alert gebruikt om mensen te informeren bij verschillende noodsituaties zoals grote branden, het onschadelijk maken van een opgegraven bom, een verkeersinfarct en zelfs bij een ontsnapte giftige cobra.

Uitleg controlebericht NL Alert