Rookmelder en rook

Een slimme rookmelder die alarm slaat bij de buren of familie wanneer er brand uitbreekt. In de Achterhoek testen ze of dit concept een grote brand kan voorkomen. 


Duizend plattelandsbewoners in de Achterhoek krijgen als proef een slimme rookmelder in huis die automatisch alarm slaat bij buren en/of familie. De proef is een vervolg op een eerder geslaagde pilot in dezelfde regio. In de regio Winterswijk kregen vorig jaar veertig mensen zo'n slimme melder. De bewoners voelden zich veiliger en in sommige gevallen werden zelfs incidenten voorkomen dankzij het snel ingrijpen van buren of familie.

Slimme rookmelder is een goed hulpmiddel om mensen langer thuis te laten wonen

Hoofd crisis- en risicobeheersing Jeroen Wesselink van de Veilighedsregio Noord- en Oost-Gelderland zegt erg tevreden te zijn met de resultaten van de eerdere proef. Zo is het een goed hulpmiddel om mensen langer thuis te laten wonen. Vaak moet de brandweer een eind rijden als er iets gebeurt in een buitengebied. Dan zijn er twee vervelende scenario's denkbaar: óf de brandweer rukt voor niks uit, óf hij komt te laat met alle gevolgen van dien. Het is daarom beter dat mensen die dichtbij wonen kunnen peilen of er echt iets aan de hand is.  

Naast slimme rookmelder ook inbraakalarm en paniekknop

Bij de proef detecteert de slimme melder niet alleen rook en brand, maar hangt er ook een inbraakalarm en een paniekknop aan vast. De proef start op 1 januari 2019. Aan het einde van dat jaar wordt de test geëvalueerd en bij succes mogelijk landelijk uitgerold. 

Meer lezen over alles op het gebied van veilig, slimmer en duurzaam wonen?

Onderzoek: ‘niet te lang wachten met aanpassing seniorenwoning’

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.