Stap voor de verandering eens in uw comfortzone

Met de sloffen aan voor de open haard: is uw huis al een comfortzone?

Uit je comfortzone stappen. Dat advies krijgen mensen die verder willen komen in het leven regelmatig, bijvoorbeeld van lifestylecoaches of loopbaanadviseurs. Maar niemand die ooit adviseert om ín je comfortzone te stappen. Terwijl dat een fantastische manier is om de batterij op te laden en terug te keren naar de basis van wat werkelijk belangrijk is voor u. 

Uw huis als persoonlijke comfortzone

De comfortzone is een mentaal begrip, bedoeld om die plek, manier van werken of personen aan te duiden waar u zich als een vis in het water voelt. Maar ook uw woning kan een comfortzone zijn.

Thuiskomen

De eerste indicatie dat uw woning het predicaat comfortzone verdient, is het gevoel dat u krijgt zodra u de voordeur opent. Slaakt u na een zware dag vol afspraken een zucht van verlichting als u de voordeur achter u sluit? Ploft u vervolgens heerlijk en tevreden op de bank? Dan is het wooncomfort waarschijnlijk optimaal en op uw lijf geschreven.

Uw persoonlijkheid weerspiegeld

Smaken verschillen. Wat een ander ook vindt van uw keuze in kleuren, designs, meubelstukken en vloer- en wandbedekking, als ú zich er senang bij voelt, is het goed. Een huis is meer dan een pronkstuk voor bezoek. Het beschermt, geeft rust en ruimte, en laat u optimaal tot uw recht komen.

Kwaliteit betaalt zich uit

Comfort zit ‘m ook in de zekerheid dat alles naar behoren werkt. Als u na een drukke dag laat thuiskomt, wilt u niet voor een dichte deur staan, omdat het slot niet naar behoren functioneert. Op koude dagen vertrouwt u blindelings op de verwarmingsinstallatie. En als het regent, wilt u niet dat het dak lekt. Die zekerheid, die kwaliteit, dat vertrouwen wordt bepaald door de keuzes die u maakt in de aanschaf en het onderhoud van producten en installaties.

Volautomatisch

Technische installaties kunnen tegenwoordig allerlei functies of klusjes in huis van u over nemen. Denk aan afwassen. Het in- en uitschakelen van de verlichting. Het sluiten van de gordijnen. Grasmaaien. Stofzuigen. Of het openen van de voordeur, terwijl u helemaal niet thuis bent.

Op die manier kunt u zich concentreren op andere zaken die belangrijk voor u zijn.

Behaaglijk

Bij comfort denken de meeste mensen in eerste instantie aan een aangename temperatuur. Er zijn volop mogelijkheden om de ideale binnentemperatuur te bereiken. Denk aan vloerverwarming, (design)radiatoren of een warmteterugwin-installatie. Maar bijvoorbeeld ook aan ventilatie, airconditioning of cv-elementen die kunnen opwarmen én koelen.

Visueel aantrekkelijk

Houdt u van design? Dan biedt een opgeruimde, strak vormgegeven woonomgeving waarschijnlijk voldoening en rust.

Voor anderen zit wooncomfort ‘m niet in het visuele plaatje. Zij voelen zich net zo prettig in een woning die praktisch is ingedeeld, zonder dat er uitgesproken keuzes zijn gemaakt in hoe het eruit ziet.

Voldoende ruimte

Het aantal vierkante of kubieke meters moet voldoende bewegingsruimte bieden aan u en uw huisgenoten. Daarbij kan een grote tuin compensatie bieden voor oppervlakte dat u in huis naar uw zin tekort komt.

Tegelijkertijd kan teveel ruimte ook veel verantwoordelijkheid en kosten met zich mee brengen. Net als zo vaak in het leven moet de balans optimaal zijn.

Een goede buur…

De woonomgeving draagt onmiskenbaar bij aan uw wooncomfort. Andersom kan een rommelige, ongezellige buurt ook het gevoel van onbehagen versterken. Staat u op goede voet met uw buren? Groet u elkaar en kunt u aankloppen als er een probleem is? Dan heeft dit ongetwijfeld een positieve uitwerking op uw woning als comfortzone.

Veiligheid

Volgens de Piramide van Maslov kun je pas jezelf zijn als andere, primaire behoeften eerst gestild zijn. Een veilig huis zorgt ervoor dat inbrekers geen kans krijgen, slaat bij brandgevaar direct alarm en zorgt voor toegangscontrole met videobewaking. Maar veiligheid kan ook zijn: zorgen dat u niet uitglijdt of dat u zich niet brandt aan een hete kraan. In de wetenschap dat dat aspect goed geregeld is, kunt u nog plezieriger wonen.

Financiële zekerheid

Hoe mooi u ook woont, als de financiële fundering van uw woonomgeving wankel is, heeft dit ongetwijfeld invloed op de manier waarop u deze beleeft. Staat uw huis hypothecair onder water of kunt u de maandlasten moeilijk opbrengen? Dan werkt dit besef uiteraard door in de wijze waarop u het wonen beleeft.

Afsluitbaar

Het lijkt maar een klein detail, maar gordijnen kunnen het gevoel van uw persoonlijke comfortzone versterken. Sluit ze en u kunt even helemaal uzelf zijn. Wilt u met de benen op de bank zitten? Rondlopen in uw onderbroek? Of net doen of u niet thuis bent om collectanten te ontlopen? Gordijnen of andere raambedekkers maken het verschil. 

Luxe

De overtreffende trap van wooncomfort is luxe. Wilt u dat alles tiptop functioneert, het design oogverblindend is en kiest u voor de meest uitgebreide functies en de beste materialen en stoffen in huis? Dan houdt u er waarschijnlijk een luxueuze levensstijl op na – of lifestyle, zoals de woonbladen die aanduiden. Een luxe inrichting vraagt om smaak en een goed gevulde portemonnee. Aan het eerste is een mouw te passen door een binnenhuisarchitect in te schakelen, het tweede dient u toch echt zelf mee te brengen.

Woont u warm, gezellig, zorgeloos en helemaal naar uw zin? Dan kunnen we u waarschijnlijk feliciteren met uw woonkeuzes en is uw huis een echte op uw lijf geschreven comfortzone.

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen