Gas neemt nog steeds een belangrijke plaats in bij het verwarmen van woon- en werkomgeving. Maar wat is de toekomst van gasinstallaties en wat zijn de alternatieven?
Toenemende vraag
Stijgende gasprijzen, de slinkende gasvoorraad en de relatieve milieuonvriendelijkheid van het gebruik van aardgas leiden tot een toenemende vraag naar alternatieve vormen van verwarmen. Echter, voorlopig zal gas als brandstof voor onze verwarming niet uit beeld verdwijnen. Wel zijn er steeds meer alternatieve vormen van verwarming beschikbaar.
Warmtepomp
Eén van de mogelijke alternatieven is de warmtepomp, die op een milieuvriendelijke manier verwarming en warm water levert. De warmtepomp haalt door middel van een warmtewisselaar tegen een goed rendement warmte uit de buitenlucht of het grondwater. Warmtepompen verbruiken weinig of geen fossiele brandstoffen en zijn hierdoor minder belastend voor het milieu. Ook bestaat er de mogelijkheid een gas-combiketel te combineren met een warmtepomp.
Luchtverwarming
Een ander alternatief is luchtverwarming. Luchtverwarming biedt continu verse lucht, fungeert bij kou als centrale verwarming, bij hitte als airconditioning en indien gewenst ook als ventilatie. Een goed luchtverwarmingssysteem zorgt met schone lucht en een optimale luchtvochtigheid voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. Een warmteterugwinsysteem (WTW) kan de circulerende lucht voor meer dan 90 procent opnieuw gebruiken. Ook dit is een milieuvriendelijk alternatief voor het traditionele gasgestookte verwarmen.
Houtverwarming
Ook houtverwarming is een vorm van alternatieve verwarming. Hierbij werkt de cv-ketel niet op gas, maar op hout. Deze vorm van verwarming is energiezuinig en niet afhankelijk van gaslevering - en dus gasprijzen. De gebruikte ‘houtpellets’ zijn gemaakt van een hernieuwbare grondstof die zorgt voor CO2-neutrale verwarming. Houtverwarming levert een rendement boven de 90 procent en kan als biologisch alternatief, ook op de lange termijn, garant staan voor de energiezekerheid in Europa.
Bron: Technische Unie