Veiligheidsglas

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is Nederlands belangrijkste certificaat voor inbraakwerende materialen. Jaarlijks stelt de politie een lijst op van het summum op dit gebied, de Productenlijst PKVW. Maar wat wordt er nu precies bedoeld met een hoofdoplegslot of vlakvullingen? 

Spreek de taal van het PolitieKeurmerk Veilig Wonen en houd inbrekers buiten de deur

Ook dit jaar is er weer een uitgebreide PKVW-lijst opgesteld. Helaas is het gros van de producten totaal niet bekend bij het grote publiek. Het is slotenmakers-, politie- én inbrekersjargon. En dat is jammer. Want als u hiermee uw huis beveiligt, druipen inbrekers direct af.   
Bekijk de PKVW-lijst

Zo is uw woning optimaal beveiligd

Hengelen. Flipperen. Gaatjes boren of de Bulgaarse methode. Om je te wapenen tegen zulke slinkse inbraakmethoden, lichten wij hieronder verschillende termen uit de slotenmakerij en vanuit het Politiekeurmerk Veilig Wonen toe.  

Anti-inbraakstrip

Zo'n anti-inbraakstrip kennen we allemaal, toch? Het voorkomt dat inbrekers een koevoet tussen de deur krijgen of sloten kunnen ‘flipperen’. Een metalen anti-inbraakstrip wordt op de deur geplaatst, de andere op het kozijn. Als de deur is afgesloten, sluiten de strips het gat tussen deur en kozijn af.  

Bijzetslot

Een bijzetslot – de naam zegt het al – is een aanvullende beveiliging. Dit in tegenstelling tot een hoofdslot. Bijzetsloten bevinden zich vaak aan de boven- en onderzijde van de deur. 

Cilindertrekbeveiliging

Wordt ook wel kerntrekbeveiliging genoemd. Het slot wordt hierbij beschermd tegen het compleet verwijderen van de cilinder of kern. Zo zijn er veiligheidsschilden, rozetten en cilindersloten verkrijgbaar om deze inbraakmethode tegen te gaan. De cilinder kan hierbij nooit uit de deur getrokken worden. Bovendien kan dit beslag ook niet worden verbogen. 

Nog niet erg onder de indruk van de 'moeilijkheidgraad' van deze lijst met inbraakwerende materialen? Het venijn zit 'm in de staart! 

Dagschoot

Ai, nu wordt het lastig. Een 'dagschoot' is het deel van een slot dat wordt bediend met een deurkruk.

Dievenklauw

Bij een dievenklauw worden er speciale scharnieren op de deur geplaatst. Zodra de deur wordt gesloten, ‘valt’ een metalen pin in het kozijn. Hierdoor kan de afgesloten deur onmogelijk meer uit het kozijn gelicht worden. Ook toepasbaar bij ramen.

Dievenklauw

Doorklimbeveiliging 

Voor ramen/lichtkoepels/bovenlichten etc. Om te voorkomen dat inbrekers door hooggelegen raampjes naar binnen klauteren, kun je deze beveiligen met een doorklimbeveiliging. Dit is een traliewerk of een stang die zo wordt geplaatst dat er geen ruimte is voor een inbreker. Houd maximaal circa 15 centimeter ruimte aan tussen de tralies. 

Elektronisch slot

Een elektronisch slot werkt op elektriciteit. Het wordt niet bediend met een sleutel, maar bijvoorbeeld met een pasje of tag, een afstandsbediening of met je smartphone.

Elektronisch slot Nemef ENTR

Espagnolet

Een espagnolet is een speciaal type sluiting aan de binnenzijde van een deur of raam. Deze bestaat uit twee over de deur of raam lopende metalen stangen die bediend worden met een hendel of kruk. De sluitpunten bevinden zich in de horizontale delen van het kozijn (dorpels). Er zijn inbouw- en opbouwespagnoletten.

Hoofdslot

Een hoofdslot is het centrale vergrendelpunt van een deur. Dit in tegenstelling tot een bijzetslot. Hoofdsloten bevinden zich vaak halverwege de deur. 

Hangnaadbeveiliger

Nog zo'n gevalletje politiejargon. Indien een dievenklauw niet kan worden gemonteerd, is een hangnaadbeveiliging mogelijk een optie. Hierbij wordt een beveiligingskap over de scharnier geplaatst. 

Insteekslot

Slot dat door de deur heen bevestigd wordt. Dit in tegenstelling tot een oplegslot dat op de deur wordt bevestigd en over het algemeen minder veiligheid biedt.

Nachtschoot

Deel van een slot dat wordt bediend met een sleutel. Had je kunnen weten als je goed hebt opgelet bij dagschoot. ;)

Oplegslot

Een slot dat op de deur bevestigd wordt. Dit in tegenstelling tot een insteekslot dat door de deur heen wordt bevestigd en dus steviger en veiliger is. Oplegsloten komen in de meeste nieuwbouwhuizen niet meer voor.

Paniekslot

Ook wel: anti-paniekslot genoemd. Ziet er op het eerste gezicht normaal uit, maar werkt toch anders dan een standaard slot. Van buitenaf kan een paniekslot alleen met een sleutel geopend worden. Van binnenaf is een ander verhaal. Het slot kan namelijk zonder sleutel ontgrendeld worden, door middel van het naar beneden doen van de klink. 

Paniekslot

Raamkruk

Hendel om een raam mee af te sluiten, is in bepaalde gevallen voorzien van een slot.

Vlakvulling

Rondom deuren of op andere plekken in de gevel is er soms sprake van vlakken die niet met een raam zijn dichtgemaakt. Om te zorgen dat inbrekers hier niet gemakkelijk doorheen trappen, is het aan te raden hiervoor zware materialen te gebruiken, zoals zwaar glas of zelfs veiligheidsglas, hout of kunststof en ook aan de bevestiging voldoende aandacht te besteden.

Gebroken veiligheidsglas

En, hoever reikt jouw kennis van inbraakwerende oplossingen? Heb je inderdaad maximaal de helft van de bovenstaande termen goed, zoals voorspeld? Of spreek je de taal van een echte inbraakbeveiliger? In elk geval ben je nu helemaal op de hoogte van de mogelijkheden. Wel zo'n geruststellend gevoel!

Meer weten of een offerte voor inbraakwerende maatregelen?

Neem voor meer informatie over bouwkundige of elektronische maatregelen tegen inbrekers contact op met de Thuiscomfort-specialist bij u in de buurt.    

Zoek een inbraakbeveiligings specialist bij u in de buurt

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt