Hoe verbouw je een woning met het label gemeentelijk monument?

Een huis uit de negentiende eeuw verbouwen tot een moderne woning die haar oude uitstraling behoudt. Hoe doe je dat? En waar loop je tegenaan bij een complete woningverbouwing? Peter Bronk en Marlou Klein uit Buren erfden een eeuwenoude woning en namen deze flink onder handen...

'De woning is in de jaren '70 verbouwd. Daarna is er nooit meer iets aan gedaan'

Een paar jaar geleden erfde Peter Bronk zijn ouderlijk huis in het oude Betuwse vestingstadje Buren. Peter: "In eerste instantie wisten we niet zeker of we zelf in deze woning wilden wonen. Er moest aan de binnenkant behoorlijk wat aan gebeuren. De buitenzijde verkeert wel in prima staat. Het is in de jaren '70 verbouwd, maar daarna is er nooit meer iets aan gedaan." Marlou: "Maar het huis heeft een sentimentele waarde voor Peter. Hij is hier geboren en opgegroeid. Zijn broer wilde er niet in wonen, dus toen zijn we er toch serieus over gaan nadenken. Toen ik op een lentedag in de prachtige grote achtertuin stond, voelde ik dat we hier moesten gaan wonen."

'We kozen er bewust voor de woning in één keer compleet te verbouwen'

Peter: "Er moest echter wel een hoop veranderen. De woning was slecht geïsoleerd. Zo had het bijvoorbeeld nog geen dubbelglas. Er lag overal grijzige vloerbedekking, de plafonds waren verlaagd en de piepkleine badkamer had geen raam. We konden er uiteraard voor kiezen om in stappen te verbouwen. Toch hebben we er bewust voor gekozen het huis in één keer aan te pakken. Een paar maanden bivakkeren in een vakantiewoning op een nabij gelegen camping en dan zouden we er ook gelijk vanaf zijn."

De voorkant van de woning in Buren

De negentiende eeuwse monumentale woning in Buren

'Een gemeentelijk monument mag je niet zomaar verbouwen'

Peter en Marlou kozen voor een plaatselijke aannemer die de hele verbouwing zou coördineren. Voordat de verbouwing kon beginnen moest de aanvraag voor een dakkapel worden goedgekeurd. Marlou: "Omdat de woning een gemeentelijk monument is, was het niet vanzelfsprekend dat dit werd goedgekeurd. De dakkapel zou in de badkamer en aangrenzende slaapkamer komen. De badkamer had nu helemaal geen raam en de slaapkamer alleen een klein dakraam. Na een aantal aanpassingen werd de dakkapel goedgekeurd door de gemeente én de buren en kon de verbouwing van de woning beginnen."

'We wilden het huis terugbrengen in de oorspronkelijke stijl'

Marlou: "Het huis heeft een monumentale status. We moesten én wilden het dan ook zoveel mogelijk in de oorspronkelijke stijl laten. In de jaren '50 is de woning geheel naar die tijd verbouwd. Wij wilden juist die 19e eeuwse stijl terugbrengen. Dat dat veel beter uitviel dan we van te voren dachten, was een verrassing. Zo ontdekten we dat onder het verlaagde plafond de originele houten balken nog in goede staat verkeerden. Met een mooie kleur verf creëerden we een totaal nieuw én oud plafond."

Het originele plafond in de woonkamer is weer hersteld

'Toen het verlaagd plafond werd verwijderd kwam tot grote verrassing het origineel in  goede staat tevoorschijn'

'Op oude archieffoto's konden we zien hoe de woning er oorspronkelijk uitzag'

Peter: "In de hal lag ook vloerbedekking. Op oude archieffoto's zagen we hoe de woning er voorheen heeft uitgezien. We hebben daarom voor getrommelde tegels gekozen. Deze hebben een klassieke uitstraling. Door de muren en deuren zo licht mogelijk te maken, creëer je extra diepte."

De hal in de woning is ook in originele staat gebracht

De hal van de woning is weer zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat gebracht

'Toen onze aannemer een hartaanval kreeg, liep de planning flink in de soep'

Peter: "De verbouwing verliep niet altijd zoals gepland of gehoopt. Tijdens het strippen van de woning brak een stuk van de originele schoorsteenmantel af. Het werd er weer gelijk aan vast gelijmd, maar dat was toch even slikken. Ik wilde van te voren namelijk nog tegen de verbouwers zeggen dat ze daar extra voorzichtig mee moesten zijn, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan omdat ik niet bemoeierig wilde overkomen. Later dacht ik: had ik het maar wél gezegd. Maar een dag later had ik er ook al snel vrede mee. Bij een verbouwing gaat altijd wel iets mis. Mijn dochter zei dat het afgebroken stuk eigenlijk wel artistiek stond. Nu kan ik erom lachen."

Marlou: Dat is niet het enige wat misging. Toen de verbouwing nog een maand zou duren, kreeg onze aannemer plotseling een hartaanval. De planning liep hierdoor natuurlijk enorm in de soep. Gelukkig is hij er weer bovenop. Dat was natuurlijk het belangrijkste. Maar de verbouwing duurde daardoor wel langer. Dit zorgde ervoor dat ook de schilders langer over hun werk deden. Zij vroegen toen ineens flink meer geld dan we hadden afgesproken. 
Peter: "Dit liep uit op een conflict. Dat was ontzettend vervelend. Gelukkig is ook dat inmiddels opgelost."

'We hebben oude elementen verweven met comfortabele nieuwe'

Marlou: "We hebben in verschillende kamers de oude elementen - die na het strippen tevoorschijn kwamen - in oude staat gelaten. Zo is het oude mooi verweven met het nieuwe. Het blijft een oude woning, maar het is er nu wel veel comfortabeler dan voorheen."

Oude elementen zijn bewust zichtbaar gelaten in de woning

In meerdere kamers hebben de bewoners er bewust voor gekozen de oude elementen van de woning zichtbaar te laten.

'De woonkamer hebben we opgedeeld in twee kamers doormiddel van 'kamer en suite''

Marlou: "In de woonkamer hebben we een houten vloer gelegd. Dit past goed bij de oude stijl van de woning. Alle ramen hebben nu dubbelglas. Ook hebben we de woonkamer opgedeeld in een voor- en achterkamer. Dit was eerst een grote woonkamer. We hebben hier om twee redenen voor gekozen. De eerste reden is dat het qua temperatuur een stuk aangenamer is. Hoe groter de ruimte, hoe meer je moet verwarmen. In de voorkamer zitten meer ramen. Ondanks dat deze van dubbelglas zijn, wordt het daar minder warm dan in de achterkamer. De tweede reden is dat ik het fijn vindt om rustig te kunnen lezen als Peter bijvoorbeeld tv kijkt."
Peter: "En ik doe de schuifdeuren gewoon dicht als ons kleinkind op de piano pingelt."

De voor- en achterkamer zijn gescheiden door schuifdeuren

De woonkamer bestaat nu uit een voor- en achterkamer. Dit bespaart ook energie.

'De badkamer heeft nu een inloopdouche, zodat we niet over tien jaar opnieuw hoeven te verbouwen'

Peter: "Op de bovenverdieping hebben we in de hal en op de trap vloerbedekking gelegd. Dit vonden we mooi staan en op de trap werkt het ook gelijk als anti-slip. De badkamer hebben we breder gemaakt en het heeft nu een raam. In de badkamer hebben we een inloopdouche gemaakt, zodat we niet over tien jaar opnieuw hoeven te verbouwen."

Trappenhuis-Buren

De trap en hal boven hebben vloerbedekking

'De verbouwing duurde ruim drie maanden'

Marlou: "De verbouwing duurde in totaal ruim drie maanden. We zijn ontzettend blij met het resultaat. Het is de bedoeling dat we hier zo comfortabel mogelijk kunnen blijven wonen. Nu moeten we nog een aantal nieuwe meubels en lampen aanschaffen. Maar dat komt nog wel. We zijn in ieder geval blij dat we weer in ons huis wonen, in plaats in van het houten huisje op de camping. Hoe comfortabel dat huisje ook was: ons oude, nieuwe huis overtreft het ruimschoots."

Van plan om uw woning te verbouwen? Vind hier uw vakspecialist!

Grootse metamorfose piepkleine badkamer

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.