herenhuis verlicht met ultra warm wit

Energie besparen lukt u al met een paar simpele handelingen. U trekt een extra trui aan en zet de thermostaat lager. U wacht tot het schemert, voordat u de lampen aan doet. U doucht minder lang en minder warm. Of u gebruikt alle voordelen van de hedendaagse techniek en pakt het groots(er) aan. In dat geval helpt de Energiebespaarlening u als particuliere huiseigenaar om uw woning energiezuiniger te maken.

Energiebespaarlening krijgt nóg lagere rente

U denkt al jaren na over een nieuwe HR-ketel, zonnepanelen of betere isolatie, maar dergelijke opties vragen eerst om een grote aankoop voordat u de besparing terugziet op uw energierekening. Met een lening spreidt u de kosten over meerdere jaren, tegen een aantrekkelijke rente.

Uit het Nationaal Energiebespaarfonds

Het Rijk, de Rabobank en ASN Bank sloegen de handen ineen in 2014 en stelden 300 miljoen euro beschikbaar in het Nationaal Energiebespaarfonds. Om de regeling aantrekkelijker te maken maakte het kabinet 10 miljoen euro vrij, waardoor de rentes nog verder verlaagd werden naar 2,2% - 2,9%.

Bedragen, termijnen en rentes

Huiseigenaren mogen tussen de 2.500 en 25.000 euro lenen. Leent u tot 5.000 euro, dan loopt de lening 7 jaar met een rente van 2,2%. Tussen de 5.000 en 15.000 euro leent u 10 jaar met een rente 2,5%. Boven de 15.000 euro mag u kiezen of u voor 10 jaar of 15 jaar leent. Bij een looptijd van 15 jaar geldt een rente van 2,9%.

In aanmerking komen

De Energiebespaarlening is bedoeld voor particulieren en Verenigingen van Eigenaren. Om in aanmerking te komen voor de Energiebespaarlening moet het om een bestaande woning gaan en geldt een leeftijdsgrens van 75 jaar.

Energiezuinige aanpassingen

Om uw huis duurzamer te maken kunt u uit verschillende opties kiezen. Een greep uit de mogelijkheden:

-       Dakisolatie, zoals een groendak

-       Slimme thermostaat

-       Gevel- en vloerisolatie

-       HR-ketel

-       LED-verlichting

-       Ventilatie met warmteterugwinning

-       Warmtepomp

-       Waterzijdig inregelen

-       Zonnepanelen

Opties combineren loont

Waaraan u het geld besteedt, ligt aan uw wensen en woning. U kunt alleen voor de HR-ketel kiezen, maar combineer het met gevelisolatie en uw keuzes komen nog beter tot hun recht. Dat geldt ook voor zonnepanelen, waar u maximaal 75% van uw lening aan mag besteden. Zonne-energie is niet de enige manier om op elektriciteit te besparen, duurzame verlichting zoals LED is hiervoor bij uitstek geschikt.

De proef op de som

Bent u benieuwd hoe de lening er voor u uitziet? Op de website ikinvesteerslim.nl rekent u de lening uit en kunt u de eisen voor de lening raadplegen. Bent u op zoek naar advies over een specifieke woningaanpassing of wilt u een offerte? Onze specialisten denken graag met u mee.