Waterschade is een groter risico dan inbraak tijdens uw vakantie

Het is vast niet het eerste waar je aan denkt wanneer je koffers gepakt zijn en je op het punt staat aan een welverdiende vakantie te beginnen. Lekkage in de woning wanneer je op reis bent. Toch zul je niet de eerste zijn die dit overkomt. Waterschade komt namelijk vaker voor dan inbraak! 

Een kwart van de Nederlanders heeft waterschade gehad

Je woning goed beveiligen tegen inbraak. Daar denk je vast eerst aan wanneer je op vakantie gaat. Maar wis je dat waterschade veel vaker voorkomt en misschien nog veel meer schade veroorzaakt? Een kwart van de Nederlanders heeft wel eens waterschade in zijn woning gehad. Slechts 17 procent kan dat zeggen over diefstal en inbraak. Je huis 'waterproof' maken, is daarom niet te onderschatten...

Draai de hoofdkraan dicht tijdens je vakantie

Ga je voor een langere tijd op reis en is er niemand die op je huis past? Dan is het belangrijk dat je de hoofdkraan afsluit. Dit lijkt wat overdreven, maar hiermee verklein je wel de kans dat er een lekkage ontstaat. Zelfs wanneer de waterleiding kapot springt, beperk je hiermee de ergste schade. 

Zorg dat de dakgoten schoon zijn

In Nederland regent het vaak. Ook in de zomer kan het weken achter elkaar gieten van de regen. Zorg er dus voor dat de dakgoten schoon zijn voordat je vertrekt. Het laatste wat je wilt is een flinke lekkage aan je dak. Ook niet onbelangrijk: sluit alle ramen. 

Zorg dat een bekende je woning in kan

Laat je huissleutel achter bij de buren, een familielid of een andere bekende. Zij kunnen je woning zo nu en dan controleren. Mocht er een lekkage ontstaan, dan ben je zo gebeld en is er iemand die een loodgieter voor je kan bellen. 

Controleer spanning verwarmingsketel

Controleer of er voldoende spanning op de verwarmingsketel staat. Wanneer de verwarming al een beetje lekt voordat je vertrekt, wordt het alleen maar erger wanneer je weg bent. 

Zoek vóór je vakantie een betrouwbare loodgieter in geval van nood

Zoek een betrouwbare loodgieter op bij je in de buurt en sla zijn nummer op in je telefoon. Mocht er plotseling lekkage ontstaan, dan kun je direct bellen (of iemand laten bellen) naar deze vakman. Het zal je maar gebeuren dat je geen of een slechte wifi-verbinding hebt op je vakantiebestemming en je geen idee hebt wie je kunt inschakelen. 

Er is alsnog waterschade ontstaan. Wat nu?

Flinke storm boven Noord-Europa

In je woning is waterschade door een lekkage ontstaan. Lekkage ontstaat vaak door een breuk of verstopping in de leiding. Of als gevolg van hevige regenval. Waterschade als gevolg van een lekkage, wordt gedekt via de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De verzekeringsmaatschappij keert echter alleen uit wanneer de lekkage niet is ontstaan door eigen schuld of nalatigheid. Dus, wanneer je de hoofdkraan niet dichtdraait tijdens een (lange) vakantie of wanneer de waterleidingen niet zijn onderhouden, kan het zijn dat je hier geen cent voor terugkrijgt. 

Welke lekkageschade dekt de opstalverzekering?

De opstalverzekering dekt de schade voor de spullen die vastzitten in en aan je huis. Leidingen, sanitair en centrale verwarming vallen hieronder. Woningeigenaren zijn verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Bij appartementen met een Vereniging van Eigenaren, wordt dit geregeld voor het gehele complex en hoef je dit niet zelf te doen.

Mits je zelf geen schuld hebt aan de waterschade, dekt de opstalverzekering in de meeste gevallen:

  • Schade door een lekkage aan het dak, dakgoten of bovengrondse afvoerpijpen in je woning. Reparatie aan het dak of dakgoot wordt niet vergoed.
  • Schade door lekkage van de centrale verwarming of waterleidingbuizen.
  • Schade door lekkage van de woning van de buren (in het geval van een niet-vrijstaande woning. (Let op: dit geldt niet voor alle opstalverzekeringen. Wanneer je opstalverzekering dit niet vergoedt, kun je het verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de buren).

Welke lekkageschade dekt de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering dekt de schade aan alle niet-vaststaande spullen. Hieronder valt bijvoorbeeld inbraak, brand- en bliksemschade, ontploffingsschade, stormschade en uiteraard waterschade.

Mits je zelf geen schuld heeft aan de waterschade, dekt de inboedelverzekering:

  • Schade aan spullen door lekkage van het dak, dakgoten of bovengrondse afvoerpijpen in je woning.
  • Schade door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen en verwante installaties.
  • Schade door bevriezing van de centrale verwarming of waterleidingbuizen.
  • Schade ontstaan tijdens het opsporen van de lekkage, zoals het noodzakelijk breekwerk aan muren, vloeren en andere onderdelen van de woning.

Let op: het hangt per verzekering af wat er precies wordt gedekt. Bovenstaande zaken gelden voor de meeste polissen. Maar je polis kan hier alsnog van afwijken. Bekijk daarom bij het afsluiten van een verzekering, wat er precies wordt gedekt. Zelf voor alle kosten opdraaien bij een lekkage aan je woning nadat je net terug bent van vakantie, is uiteraard een nachtmerrie! 

Waterschade door hevige regenval

Loopt je woning waterschade op door flinke regenval? Dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat de verzekering dit dekt. Het is belangrijk om te weten waar het water precies vandaan kwam. Als het water via het dak of een dakgoot naar binnen is gelopen, keert de verzekering vaak wel uit. Maar is het vanaf de straat naar binnen gestroomd, dan is dit een ander verhaal. Het is te allen tijde belangrijk dat je je gehele woning goed afsluit tegen regen wanneer je op vakantie gaat. 

Laat uw woning controleren en ga met een goed gevoel op reis!

30 seconden. Meer heeft een inbreker niet nodig

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.