Een grondgebonden warmtepomp. Dat is toch alleen maar gedoe? En de hele tuin moet op de schop! Maar wat als u na dit tijdelijke 'gedoe' vooral profijt heeft van deze installatie? Installatiebureau Kon laat samen met Hooftman Geo Boortechniek zien hoe zo'n warmtepompinstallatie in de praktijk eruit ziet...
Een warmtepomp is een toekomstbestendige oplossing waar u én onze aarde profijt van hebben
Warmtepompen in woonhuizen zijn in Nederland nog geen gemeengoed. Toch is dit een heel duurzame oplossing waarmee u volledig van het gas af bent én flink geld bespaart. Een toekomstbestendige oplossing waar niet alleen u, maar ook onze aarde profijt van heeft. Er komt veel kijken bij zo'n installatie. Maar misschien is het minder heftig dan u denkt. Installatiebureau Kon gaat de uitdaging aan. Hoe werkt dat nu precies, de aanleg van een warmtepomp?
Wat doet een warmtepomp precies?
In een goed geïsoleerde woning is een warmtepomp in combinatie met (Zeer) Lage Temperatuur Verwarming oftewel (Z)LTV voldoende om een woning op een comfortabele temperatuur te houden. Denk daarbij aan vloer- of wandverwarming. Met een warmtepomp kunt u ook uw woning (passief) koelen. Dat is veel milieuvriendelijker dan het gebruik van een conventionele airco.
Water verwarmen
Daarnaast verwarmt een warmtepomp een boiler met warm water tot minstens 60 graden Celsius. Een variant hierop is de warmtepompboiler, die de ventilatielucht van de woning of de buitenlucht gebruikt als warmtebron. Als het tapwater met de warmtepomp niet voldoende warm wordt, springt een hr-ketel bij.
Flinke energiebesparing
Het hoge rendement van een warmtepomp zorgt voor een flinke energiebesparing. Die loopt soms zelfs op tot 500 procent in woonhuizen! Een warmtepomp gebruikt geen gas of andere fossiele brandstoffen, alleen van (een beetje) elektriciteit. Als u de elektriciteit zelf opwekt met behulp van zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen bespaart u nog meer op uw energierekening.
...en beter voor het milieu
Een warmtepomp kost veel minder (met groene elektriciteit zelfs geen) fossiele brandstof en veroorzaakt daarom veel minder CO2-uitstoot dan een cv-ketel. Duurzame energiebronnen zoals de bodem, water of buitenlucht zijn altijd beschikbaar en in oneindige hoeveelheden aanwezig. Met een warmtepomp verwarmt (en koelt) u dus heel duurzaam.
Warmtepomp-project in Goudriaan
Even terug naar het warmtepomp-project van Installatiebureau Kon. Samen met Johan Hooftman van Hooftman Geo Boortechniek gaan ze aan de slag bij een vrijstaande eengezinswoning in het Zuid-Hollandse dorpje Goudriaan. Hooftman vertelt dat een grondgebonden warmtepomp voor een enkele woning helemaal niet eng, moeilijk of overdreven duur is. Hij maakt in overleg met de installateur, de leverancier van de warmtepomp én de bewoners een berekening aan de hand van de gekozen warmtepomp, de warmte- en koelvraag, het aantal draaiuren en de mate waarin de woning is geïsoleerd. Dit stopt hij in een Earth Energy Designer (EED), en daar rolt dan een ideale oplossing uit. Dit kan bijvoorbeeld één diepe bron zijn. Maar ook meerdere. Of juist minder diepe bronnen. Dat is afhankelijk van de bodemgesteldheid bij de woning.
Dubbelverbuisde boortechniek
Bij de Goudriaanse woning past Hooftman een speciale boormethode toe. In plaats van boren met een enkele buis, gebruikt hij een dubbele buis. Het zogenoemde 'dubbelverbuisd boren'. Dat is een techniek die alleen hij vooralsnog toepast in Nederland. Hij boort als het ware twee buizen de grond in. Wanneer de diepte is bereikt, brengt hij een bodemsonde door de binnenste buis naar beneden. Daarna haalt hij de buis uit het gat. De lege ruimte vult hij met een plastische emulsie van grout (een mengsel van cement en water). De sonde zit dan stevig vast in het gat.
Bodemtest
Hooftman Geo Boortechniek werkt met een Thermo response test-unit. Daarmee test hij het eerste gat na de boring. Zijn de plaatselijke omstandigheden inderdaad zoals op basis van cijfers van TNO is verondersteld en is dus de beloofde hoeveelheid energie die de bron biedt in de praktijk ook haalbaar? Dat controleert Hooftman op die manier nauwkeurig. Is het resultaat bij de eerste boring teleurstellend? Dan boort hij een nieuw gat. Misschien wat minder diep, of juist dieper. Hij zal in ieder geval nooit tegen de bewoner zeggen dat verwarmen op gas een betere optie is. Voor iedere woning bestaat een duurzame, passende oplossing.
Goede uitleg over boring voor warmtepomp zorgt voor rust en acceptatie bij klant
Hooftman Geo Boortechniek bezit alle noodzakelijke certificaten voor het boren van een kwalitatief goede bron. Installatiebureau Kon lift bij de installatie van de warmtepomp mee op de certificering van haar leverancier Nibe Energietechniek. Steeds meer warmtepompleveranciers, ontzorgen installateurs hierin. Désiree Kon is blij met Johan Hooftman, omdat hij bij de werkzaamheden bij particulieren een enthousiast en duidelijk verteller is. "Dit zorgt voor veel rust en acceptatie bij klanten", zegt ze. Ook vindt Kon het belangrijk om te communiceren dat het boren van de bron voor de warmtepomp, niet de hele tuin op de schop moet. "De apparatuur waarmee dit gebeurt is namelijk zo goed en compact dat we de werkzaamheden heel netjes kunnen uitvoeren. Ik zou zelf namelijk ook niet blij zijn als mijn mooie tuin na gedane arbeid één grote baggerbende is."
Jan Hooftman legt uit hoe een boring in zijn werk gaat.
Projectdetails woning in Goudriaan
- Opdrachtgever: Bouwbedrijf Kon
- Woningtype: Vrijstaande eengezinswoning
- Woonoppervlakte: 171,8
- Grondoppervlakte: 400
Installaties:
- Type warmtepomp: F1255 Van Nibe
- Diepte van de bron: 2 x 100 meter
- Capaciteit van de warmtepomp: 6 KW
- 15 x 335 WP zonnepanelen
- wtw-installatie D5
Het artikel loopt door onder de foto----->
'Duurzaamheid in de praktijk'
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, en dus ook voor onze installateurs in Nederland. Het is een flinke markt waar helaas nog lang niet iedereen veel van weet. Hoe gaat zo'n installatie van een warmtepomp? Hoe leg je zonnepanelen? Hoe sluit je een zonneboiler aan? Installatiebedrijf Kon uit Hardinxveld-Giessendam deelt graag haar kennis. Eind september 2017 lokte het bedrijf een vijftigtal belangstellenden naar het dorpje Merwede met de ontbijtsessie 'Duurzaamheid in de praktijk'.
Kennis delen met zoveel mogelijk andere installateurs
Na de klus in Goudriaan waar ze een grondgebonden warmtepomp van Nibe Energietechniek installeerden samen met bronboorder Johan Hooftman vond Desiree Kon het belangrijk om deze kennis te delen met anderen die te maken krijgen met de nieuwe energietransitie in Nederland.
'Duurzaam verbouwen is een kans voor kleine installatiebedrijven'
"Wij denken dat er veel kansen liggen. Juist ook voor kleinere installatiebedrijven, om bij te dragen aan een duurzamere manier van verwarmen en koelen. Daarom wilden we extra aandacht schenken aan dit project in Goudriaan. Samen met Rob van Bergenhenegouwen van Nibe en Johan Hooftman (Hooftman Geo boortechniek) vertelde ze deze ochtend over de techniek en installatie van een grondgebonden warmtepomp. Want duurzaamheid, dat komt niet vanzelf. Hoe meer installateurs ervan weten, hoe sneller de energietransitie wordt gerealiseerd. Samen zijn we sterker."
v.l.n.r. Johan Hooftman, Rob van Bergenhenegouwen, Desiree Kon
Meer lezen over de warmtepomp?
Wilt u meer informatie over de werking van verschillende warmtepompen? Lees het hier.
Interesse in een warmtepompinstallatie? Vind al onze warmtepomp-specialisten hier.
Artikel mede gebaseerd op een verslag op Intech K&S van Uneto-VNI