Wat bepaalt de terugverdientijd van zonnepanelen?

Eneregielabel levert geld op bij zonnepaneel

De terugverdientijd van zonnepanelen is de tijd die nodig is om de investering terug te verdienen. Hoe korter de terugverdientijd, hoe aantrekkelijker de investering wordt. Dit zijn 5 factoren die de terugverdientijd het meest beïnvloeden...

Deze factoren beïnvloeden de terugverdientijd van zonnepanelen

1. De prijs van de zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen is de belangrijkste factor die de terugverdientijd beïnvloedt. De afgelopen jaren zijn de prijzen flink gedaald, waardoor de terugverdientijd momenteel slechts 6 jaar is.

2. De salderingsregeling

De salderingsregeling is een belangrijk voordeel van zonnepanelen. Met de salderingsregeling mag je de stroom die je met je zonnepanelen opwekt, aftrekken van de stroom die je van het net afneemt. Je betaalt ook geen belasting over de teruggeleverde stroom. Dit verlaagt je energierekening aanzienlijk. De salderingsregeling wordt vanaf 2025 stapgewijs afgebouwd. 

3. De terugleververgoeding

Als je niet alle stroom die je met je zonnepanelen opwekt, direct verbruikt, moet je de overtollige stroom terugleveren aan het net. Voor deze teruggeleverde stroom krijg je een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de energieleverancier.

4. De stroomprijs

De stroomprijs is een belangrijke factor in de berekening van de terugverdientijd. Hoe hoger de stroomprijs, hoe sneller de zonnepanelen zich terugverdienen. Momenteel ziet het er niet naar uit dat de stroomprijs op korte termijn gaat dalen. Dat betekent dat je extra profiteert van je zonnepanelen.

5. Jouw eigen verbruik

Het eigen verbruik is het percentage van de opgewekte zonnestroom dat je direct verbruikt. Hoe hoger het eigen verbruik, hoe sneller de zonnepanelen zich terugverdienen.

Wat betekent dit voor jou?

Overweeg je zonnepanelen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met deze factoren. Hoe lager de prijs van zonnepanelen, hoe hoger de terugleververgoeding en hoe hoger de stroomprijs, hoe sneller je de investering terugverdient.

Zonnepanelen laten installeren?

De terugverdientijd van zonnepanelen is nu slechts 6 jaar. Dit is twee jaar korter dan vorig jaar. Hiermee blijven zonnepanelen een super interessante investering. Wil je zonnepanelen laten installeren? Kijk ook eens naar onze Thuiscomfort-partners bij jou in de regio!

Goed nieuws voor zonnepanelenbezitters: terugverdiendtijd is nu slechts 6 jaar