Waterstofgas in de cv-ketel. Het gaat er nu toch echt komen!

Waterstofgas

Een waterstof cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp. Een combinatie waardoor woningen veel duurzamer kunnen verwarmen. Zo'n 30 huurwoningen in het Groningse Wagenborgen starten volgend jaar met deze proef. Een agrarisch bedrijf in de regio produceert, buffert én levert de groene waterstof aan de ketels. Met dit project willen de aangesloten partijen aantonen dat het gebruik van waterstof één van de oplossingen voor aardgasvrij wonen kan zijn.

Dertig jaren 70-woningen op waterstofgas én hybride warmtepomp

Het project in het Groningse dorp is één van de eerste in Nederland waar op grotere schaal woningen aangesloten worden op een waterstofnetwerk. Ook in Hoogeveen wordt een nog te bouwen wijk aangesloten op waterstof en in Lochem worden 15 monumentale panden geschikt gemaakt voor het gebruik van waterstofgas.

Eerst isoleren naar energielabel B

In het waterstofproject in Wagenborgen worden de waterstofketels geplaatst in dertig jaren 70-woningen. Voordat de woningen een waterstofketel en een hybride warmtepomp krijgen, moeten ze eerst worden geïsoleerd tot energielabel B. Daarnaast vervangen ze de gasfornuizen voor inductieplaten en plaatsen ze zonnepanelen op het dak. Goedkoop is dit project niet, want deze ombouw kost tussen de 15- en 30 duizend euro per woning. Wel is toegezegd dat de bewoners (die de verbouwingskosten niet zelf hoeven te betalen) niet meer energiekosten gaan betalen dan ze nu doen. 

Hybride warmtepomp is hoofdverwarmer

Na de ombouw worden de woningen voornamelijk verwarmd met de hybride warmtepomp. Zodra deze niet meer kan voldoen aan de warmtevraag, springt de waterstofketel bij. De projectleiders zijn nog aan het kijken of het afgiftesysteem moet worden aangepast, of dat de bestaande radiatoren voldoende warmte afgeven met een lagere temperatuur. Dit wordt per woning bekeken. Nu wordt er gedacht aan een lagetemperatuursysteem op de begane grond en een hogetemperatuursysteem op de bovenverdieping. 

Waterstof geproduceerd in de regio

Waterstof als alternatief voor aardgas?

Uniek feit in dit project is dat het waterstofgas in de regio wordt geproduceerd. Op een agrarisch bedrijf in Siddeburen wordt groene stroom opgewekt met een windmolen en zonnepanelen. Deze stroom wordt vervolgens door een elektrolyzer omgezet in waterstof. Dit wordt opgeslagen in een ondergrondse buffertank. Het waterstofgas wordt deels door bestaande gasleidingen naar de woningen getransporteerd. Het andere deel komt door een nieuw aan te leggen netwerk de woningen in. Mocht de opgewekte groene stroom niet voldoende zijn, dan wordt het uiteraard wel aangevuld door het net. 

Groene waterstof is nog lastig te produceren

Projecten met waterstof zijn nog geen gemeengoed. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat groene waterstof lastig te produceren is. De meeste waterstof wordt alsnog met grijze stroom opgewekt. De verwachting is dat waterstof pas over een jaar of tien echt grootschalig gebruikt kan worden voor het verwarmen van woningen. Maar om daar te komen is het van belang om alvast zoveel mogelijk ervaring op te doen. 

Wagenborgen een voorbeeld voor de rest van Nederland

De aanleg van het waterstofnetwerk in Wagenborgen kan een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland, zegt Sybe bij de Leij, innovatiemanager van netwerkbeheerder Enexis tegen RTV Noord. Met deze pilot in een oudere woonwijk wordt er namelijk ervaring opgedaan hoe je met behulp van waterstof het beste kunt verduurzamen, inclusief het gebruik van bestaande gasleidingen. 

De woningen in Wagenborgen moeten eind 2022 gaan verwarmen met waterstofgas en de hybride warmtepompen. 

Wat is waterstof en wat kunnen we ermee?