Thuiscomfort-partner Desiree Kon in EenVandaag

De warmtepomp is enorm populair. CV-ketels worden verplicht afgeschaft. De energiezuinige warmtepomp wint snel terrein. Maar waar zijn al die warmtepompinstallateurs? In een aflevering van EenVandaag vertelt Thuiscomfort-partner Desiree Kon hoe haar installatiebedrijf dit oplost.

Installatiebureau Kon leidt eigen personeel op tot warmtepompinstallateur

Desiree Kon en haar man Gert-Jan Kon runnen samen Installatiebureau Kon in Hardinxveld Giessendam. De Thuiscomfort-partner leidt hun eigen personeel op tot warmtepomp-installateurs.

Desiree en Gert-Jan Kon merkten dat veel leerlingen in de installatiebranche onvoldoende waren opgeleid voor de energietransitie. Het regulier onderwijs sloot niet genoeg aan op wat de installatiebedrijven nodig hebben.

Hybride docent

Inmiddels werken veel installatiebedrijven samen met de technische opleidingen en ziet het echtpaar Kon wel kleine veranderingen. Omdat er momenteel te weinig docenten zijn met kennis van nieuwe energie-oplossingen, start Gert-Jan Kon binnenkort met de opleiding tot hybride docent. Zo kan hij naast zijn installatiebedrijf ook leerlingen voorbereiden op de snel veranderende installatiebranche.

Om leerlingmonteurs wegwijs te maken in het plaatsen en onderhouden van warmtepompen, zet familie Kon daarnaast de eigen woning in. Hun lucht-water warmtepomp van Nibe vormt live oefenmateriaal voor het inregelen van een dergelijk systeem. In de uitzendig van EenVandaag is deze installatie ook te zien.

150.000 warmtepompen per jaar

De aanvragen voor warmtepompen nemen nog ieder jaar toe. Het ingestelde aardgasverbod voor nieuwbouw draagt daar uiteraard ook aan mee. Volgens recente cijfers van het CBS zijn er vorig jaar 224.400 warmtepompen geplaatst. In 2016 waren dat er nog maar 179.887 en in 2015 143.425. De branchevereniging van warmtepompen verwacht dan ook dat het aantal warmtepompen de komende jaren explosief zal stijgen. Per jaar worden er ongeveer 60.000 nieuwe woningen gebouwd. Een groot deel daarvan krijgt een warmtepomp, dankzij het verbod op het aansluiten op het gasnet. Als je daarbij de bestaande bouw optelt, komt het waarschijnlijk neer op ongeveer 150.000 warmtepompen per jaar, denkt branchevoorzitter Frank Agterberg.

Snel meer warmtepompinstallateurs nodig

Een bodemwarmtepomp mag niet zomaar door een willekeurige installateur geplaatst worden. Voor de installatie van deze warmtepomp heeft een installateur een speciaal certificaat nodig. Andere warmtepompen mogen wél zonder certificaat worden geïnstalleerd, maar het aantal getrainde warmtepompinstallateurs blijft helaas nog achter bij de vraag. 

Om de verduurzaming van Nederland in hoog tempo mogelijk te maken, moeten er snel grote aantallen warmtepompinstallateurs worden opgeleid. Dit is een enorme opgave waarvoor overheid en markt zich momenteel gesteld zien. De aanpak van installatiebedrijf Kon is een mooi voorbeeld van hoe een kleinschalige aanpak kan werken. 

Thuiscomfort-partner Desiree Kon in EenVandaag

Bekijk het hele EenVandaag item hier.

Wilt u meer informatie over de installatie van een warmtepomp? Vind hier uw vakspecialist

Warmtepomp? Koud kunstje!

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.