Slimme auto versus slimme woning

In een auto gaat steeds meer vanzelf. Met een druk op de knop openen de deuren en gaat de verlichting aan. De auto kent de voorkeuren van de bestuurder, als het bijvoorbeeld gaat om de stand van de stoel en hoeft zelfs niet meer bestuurd te worden. 

Infographic vergelijkt slimme auto's met slimme huizen

Diefstal van moderne auto's wordt bemoeilijkt door GPS-trackers en auto's die afslaan zodra er een niet bevoegde persoon in rijdt. Ook het alcoholslot en de muziekinstallatie zijn voorbeelden van hoe slim een auto tegenwoordig is. Maar hoe zit dat eigenlijk met uw huis, wat voor veel mensen toch hun kostbaarste bezit is. Is uw huis net zo slim als uw auto?

Infographic slimme auto vs slim huis

Klik op de infographic om deze te vergroten. 

Auto's en winingen zijn in theorie even slim. Toch zijn er veel meer slimme auto's op de weg dan er slimme woningen bestaan. Terwijl er zoveel mogelijkheden zijn op dit gebied! Hieronder lichten we de genoemde voorbeelden uit de infographic nog wat meer toe.

Openen zonder sleutel

Heel normaal voor de auto, vinden we. Vrijwel iedere moderne auto is met een afstandsbediening te openen. Maar als het gaat om woonhuizen, is sleutelloze toegang nog lang niet zo ingeburgerd. Toch zijn er volop mogelijkheden om de deur zonder sleutel te openen. Op afstand met een videomonitor, zodat u bezoek gemakkelijk vanuit de woon- of slaapkamer kunt binnenlaten. Of zelfs als u zelf helemaal niet thuis bent, met een smartphone. 

Zelf uw woning sleutelloos betreden kan ook, met een tag of uw vingerafdruk

Toegang met een tag

Alles aan met een knop

Nieuwe modellen auto's hebben een knop waarmee de motor direct start. Ook de verlichting en de verwarming of airco worden daarmee ineens aangezet.

In huis kunt u met domotica vrijwel alle denkbare elektrische apparaten aan elkaar koppelen, zodat u bij binnenkomst maar een keer op een knop hoeft te drukken om het volgende effect te bereiken: 

  • De verlichting gaat aan
  • De televisie schakelt in
  • De muziek begint te spelen
  • De gashaard gaat branden 
  • De verwarming gaat een tandje hoger 
  • Uw partner zet uw pantoffels klaar en kookt uw lievelingsmaaltje

Oh nee, dat laatste hebben ze jammer genoeg nog niet uitgevonden, maar de rest bestaat! Zo zijn er nog veel meer scenes denkbaar die met een druk op de knop, of met een swipe op uw smartphone, worden ingeschakeld.

Andersom kan natuurlijk ook: zodra u het huis verlaat, klikt u op 'alles uit'. Wel zo'n veilig gevoel!

xComfort huisautomatisering

Zelfsturend

Automobilisten die zonder handen aan het stuur rondrijden op de Nederlandse wegen. Het bestaat! Tesla is de eerste autofabrikant die handsfree rijden mogelijk maakt, ongetwijfeld volgen er op termijn meer merken. 

Het mooie van huisautomatisering, of Smart Home, is dat u ook thuis niet meer alles in de gaten hoeft te houden. Gira bijvoorbeeld, heeft een domoticasysteem dat alles in huis aanstuurt volgens voorgeprogrammeerde scenes. Van de verlichting tot de verwarming. 

gira_haus_busch_neuss_iPhone-NL_023_1779_1323161666

Verwarming

Over verwarming gesproken: comfort is belangrijk, zowel op de weg als in huis. Moderne verwarmingssystemen 'weten' wat voor u de ideale temperatuur in huis is, zonder dat u ze uitgebreid hoeft te programmeren. 

Een verwarmde autostoel biedt de automobilist optimaal gemak, in huis kiest u waarschijnlijk liever voor vloerverwarming of muurverwarming. Ook zoneverwarming is reuzeslim. Daarmee krijgt iedere ruimte in huis een eigen temperatuur. Dat scheelt in de stookkosten!

Honeywell verwarmingsthermostaat Round Connected

Alarminstallatie

Als een autoalarm afgaat, let iedereen gelijk op. Zeer nuttig, maar ook vervelend voor de buren. Zeker als er op het eerste gezicht niets aan de hand blijkt te zijn, dan zwakt de aandacht snel weer af. Met een woningalarm kan naast een optisch en fonetisch alarm tevens een signaal worden afgegeven aan een alarmcentrale of aan uw eigen smartphone. Zo weet u zeker dat er adequaat wordt opgetreden.

Comelit Quadra deurcommunicatie

Signaleren van storingen

In de auto gaan er signaallampjes branden als er wat mis is. Thuis biedt huisautomatisering een vergelijkbare functie. Bekend zijn de rookmelders die gekoppeld kunnen worden en een signaal afgeven zodra er rook of brand wordt gesignaleerd. Andere signaleringssystemen geven een signaal af of schakelen hulp in zodra er wordr ingebroken, een bewoner op de grond valt of zijn persoonsalarm inschakelt, of zodra een dementerende bewoner aan het dwalen gaat.

Persoonsalarm om de nek van een oudere heer

Cameratoezicht

Een dashcam neemt alles op zodra een auto rijdt. Zo kan een bestuurder een eventuele verzekeringsclaim onderbouwen met bewegende beelden. 

In huis zorgen beveiligingscamera's voor een veilig gevoel van de bewoner. Ook kunnen inbrekers achteraf aan de hand van de beelden geïdentificeerd worden.

Schneider deuirvideosysteem

Meer weten?

Wilt u ontdekken hoe uw woning net zo slim kan worden als uw auto? Bekijk ons online demohuis of vraag een Thuiscomfort-specialist bij u in de buurt naar de mogelijkheden.

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt