Badkamer met Handicare handgrepen en douchezitje

Oplossingen voor langer zelfstandig thuis wonen mogen zich in een grote populariteit verheugen, zo meldt de NOS. Trapliften, inloopdouches, in hoogte verstelbare bedden en douchetoiletten zijn bezig aan een sterke opmars in de Nederlandse huishoudens. Logisch ook, want we worden steeds ouder. In 2019 is de helft van onze bevolking 50-plus, volgens het CBS. 

Top-3 populaire woonoplossingen

Van alle woonoplossingen voor ouderen zijn er drie die het meest in het oog springen: 

1. De traplift 

Traplift PractiComfort

Wanneer we ouder worden, kan het beklimmen van de trap een heel obstakel vormen. Een traplift zorgt ervoor dat de belangrijke woonfuncties van een etage behouden blijven – slapen en wassen doen we meestal boven.

Het plaatsen van een traplift wordt in bepaalde, uitzonderlijke gevallen nog gefinancierd door de overheid, via de Wmo. (Daarbij dient het bedrag of een deel ervan in termijnen terugbetaald te worden.) Maar veel vaker kiezen mensen ervoor met eigen geld een traplift aan te schaffen.

2. De inloopdouche

Inloopdouche Viega

Een andere woningaanpassing die ervoor zorgt dat we langer, veilig thuis kunnen blijven wonen, is de inloopdouche. Vaak komt deze in plaats van een bad of een douchebak met een rand.

De inloopdouche (een douche met een vlakke vloer die doorloopt in de badkamer), kan voor de veiligheid en het gemak van de bewoner worden voorzien van wandgrepen, een antislipcoating op de vloer en een opklapbaar douchezitje.

3. Het douchetoilet 

Geberit AquaClean Sela douchetoilet

De meest opvallende top-3 woningaanpassing voor ouderen is ongetwijfeld het douchetoilet. Als je ouder en strammer wordt, kan het lastiger zijn om de eigen hygiëne op het toilet te verzorgen. Dit is heel vervelend. De eigen bips niet kunnen afvegen, kan gezien worden als een enorme inbreuk op de privacy.

Met een douchetoilet worden uw billen na het toiletgebruik gespoeld met een weldadig warme douchestraal die vanuit de pot omhoog opspuit. Daarna kan een föhn in werking worden gesteld, die uw billen droogt. Een super-hygiënische manier van naar de wc gaan die vooral onder Azië-gangers volop bekendheid geniet.

Bron: NOS, afbeelding boven het verhaal: Handicare

Download de Langer zelfstandig thuis wonen checklist van Thuiscomfort

Meer weten over veilige, comfortabele woonoplossingen voor ouderen? Download onze Langer zelfstandig thuis wonen-checklist. 

Langer zelfstandig thuis wonen met relatief eenvoudige ingrepen

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt